Jako od babičky. Vyrobte si netradiční staročeské cukroví

Kdy jindy vsadit na tradici než právě o Vánocích? Vanilkové rohlíčky, perníčky a vosí hnízda už určitě znáte. My pro vás ale máme další tři tipy na pravé staročeské cukroví.

Jednoduché čokoládové kuličky

Ingredience: čokoláda na vaření (100 g), mléčná čokoláda (100 g), smetana ke šlehání (125 ml), mleté vlašské ořechy (50 g), lžíce kakaa, strouhaný kokos nebo mleté ořechy na obalení

Postup: Všechnu čokoládu nalámejte do smetany a za stálého míchání zahřívejte na plotně, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte namleté vlašské ořechy a kakao, zamíchejte. Jakmile hmota zchladne,  vytvarujte z ní kuličky, které obalte v kokosu nebo namletých oříšcích. Chcete-li, můžete si kuličky ochutt i špetkou rumu.

Zázvorky

Ingredience: hladká mouka (500 g), moučkový cukr (500 g), 4 vejce, sušený mletý zázvor (30 g), balíček prášku do pečiva, citronová kúra z půlky citronu

Postup: Všechny suroviny promíchejte a vypracujte tuhé, hladké těsto. Vyválejte tenkou placku, asi 3 mm silnou. Z té vykrajujte různé tvary, ty pak nechte do druhého dne odležet.

Druhý den je na pečícím papíru ve středně vyhřáté troubě upečte do zlatova. Cukroví má příjemnou, jemně pikantní chuť zázvoru.

Ořechové marcipánky

Ingredience: hladká mouka (250 g), med (50 g), moučkový cukr (25 g), máslo (25 g), mleté ořechy, jedno vejce, lžíce kakaa, lžička jedlé sody, lžička perníkového koření, citronová kúra z půlky citronu

Postup: Všechny ingredience smíchejte a vypracujte v tuhé těsto. Nechte ho odpočinout. Vyválejte do tenké placky, ze které vykrájejte různé tvary. Zprudka upečte do růžova v troubě. Jakmile cukroví vychladne, přelijte ho citronovou polevou a ozdobte kousky vlašských ořechů. Nechte zatuhnout.

Další zajímavé druhy cukroví

Rychlé ořechové kuličky Ne jen na vánoce ale i na jakékoli významné události
Nugátové kostičky pohoštění nebo vánoční cukroví
Vosí hnízda Vánoce se blíží, tohle klasické nepečené cukroví nesmí chybět!
45 min. 1
Vanilkové rohlíčky Vanilkové rohlíčky - tradiční vánoční cukroví
10 min.
Makronky Višnové makronky - s tímhle receptem na domácí dobrůtku vás budou mít za cukráře :)
Energy balls Nepečené kuličky z domácí granoly
Předchozí článek:
3 tipy na jedlé vánoční dárky: udělejte radost za pár korun
Další článek:
Stáhněte si svůj dárek. Zdarma. Tady je „rychlý” jídelníček do nového roku