Jak přesvědčit dítě, aby jedlo svačiny? 3 zásady hravého rodiče

Co vaše dítě jí, když s ním nejste? Může to být sušenka  automatu, může to být sendvič z fast foodu - a také to nemusí být nic. Co to v novém školním roce zkusit lépe? Naučte se připravovat svačiny do školy, na které se vaše dítě bude opravdu těšit.

Svačiny do školy jsou snad největší oříšek pro každého, kdo se snaží svým dětem dopřát to nejlepší. Všichni vědí, že sladkosti do školy nepatří - ale vysvětlujte to dětem.

Celozrnným pečivem s tvarohovou pomazánkou nebo ovesnou kaší s chia semínky u většiny z nich zkrátka nezabodujete. V lepším případě vaše s láskou připravené svačina skončí v žaludku spolužáka, v tom horším v koši.

Tou dobrou zprávou ale je, že děti se dají snadno obelstít”. Stačí dodržovat pár zásad.

Zásada č. 1.: Zapojte děti

Nejlépe chutná to, co jsme si sami uvařili - a děti to mají stejně. Odborníci upozorňují, že zapojíte-li dítě do přípravy jídla (ať už pouhé” svačiny, nebo třeba večeře), mnohem raději se do něj poté i samy zakousnou.

Pokud si dítě svačinu - společně s vámi - samo připraví, mnohem raději ji pak také sní. Kromě toho si vytvoříte příjemný rituál, během kterého se dozvíte třeba i to, co vašemu dítěti chutná nebo nechutná.

Zásada č. 2: Udělejte to hezké

Ať už se nám to líbí, nebo ne, děti se před spolužáky rády chlubí pěknými věci a příliš při tom nezáleží na tom, jak moc jsme se snažili vést je ke skromnosti. Dá se toho ale snadno využít.

Stačí svačinu místo obyčejného igelitového sáčku uložit do barevné, designové krabičky. Ty se dnes vyrábějí v mnoha provedeních s populárními dětskými motivy, stojí pár korun a dají se snadno omývat. A nezapomeňte při tom i na pěknou láhev na pití, která vašeho malého školáka odnaučí kupovat si slazené limonády z automatu nebo bufetu.

Zásada č. 3: Ať jedí očima

Vaší s láskou připravené svačině pomůže nejen to, když ji uložíte do pěkné krabičky, ale i to, pokud si se samotným jídlem trochu vizuálně pohrajete. Stačí přitom málo. Zeleninu a ovoce nakrájejte na menší kousky, míchejte barvy, vykrajujte z pečiva zajímavé tvary. Fantazii se meze nekladou.

 

Zásady pro zdravé a chutné svačiny

1. Zapomeňte na sladkosti, nahraďte je druhem ovoce, které má vaše dítě nejraději.

2. Nezapomínejte na pitný režim: ideální je voda s citronem, ale doporučit můžeme i neslazený čas nebo zředěnou ovocnou šťávu.

3. Významnou součástí svačiny by vždy měla být i zelenina - aby s ní vaše děti neměly problém, míchejte různé barvy a krájejte ji na menší kousky.

4. Kromě sacharidů (jako jsou tmavé bagety nebo celozrnné pečivo) potřebují děti i bílkoviny (tvarohové pomazánky, kvalitní šunka nebo třeba cottage) a zdravé tuky (zkuste kešu oříšky nebo třeba mandle).

Předchozí článek:
Salmonelózy se nemusíte bát. Stačí dodržovat pár pravidel
Další článek:
Zachraňte svá střeva. Vláknina v potravinách, to nejsou jen jablka