Jak správně skladovat jídlo v lednici

52044528 - young woman looking for something in fridge at home kitchen

Většina z nás dělá po příchodu z každodenního nákupu tu samou chybu. Jednoduše nacpeme všechno jídlo do ledničky, aniž bychom v tom měli vytvořený jakýkoli systém. Ovšem není důležité jen to, co jíme. Musíme si dávat pozor i na to, jestli potraviny správně skladujeme. Má to dvě hlavní výhody - za prvé máme v lednici lepší přehled a lépe najdeme to, co v danou chvíli hledáme. A za druhé, jídlo si zachová své unikátní vlastnosti a výhody.

Většina moderních lednic má ve spodní části speciální box. Ten je určen pro uložení ovoce a zeleniny. Je navržen tak, aby udržoval ovoce a zeleninu v ideální vlhkosti a teplotě. Nicméně, ovoce a zeleninu před uložením do lednice nesmíte omýt.

V přihrádce nad boxem na zeleninu by mělo být skladováno maso a ryby. Na tomto místě má lednice ideální vlhkost právě pro maso. Dejte ale pozor na úložní dobu, nenechávejte maso v lednici příliš dlouho. Mohlo by ztratit svou kvalitu a chuť.

Prostor nad masem slouží pro uložení šunky, salámů a dalších výrobků tohoto druhu. Do nejvyšší police bychom měli ukládat mléčné výrobky. Vždy udržujte maso a mléčné výrobky co nejdál od sebe. Dveře lednice jsou pak určeny pro vše ostatní, co nebylo jmenováno – například pro vejce a máslo. V moderních lednicích najdeme i speciální držáky na vejce, které jsou mnohem lepší než klasické papírové obaly, ve kterých se vejce prodávají.

Nikdy nezapomínejte přikrýt salámy, šunku, sýr a další rozbalené věci potravinářskou fólií. Ta zabrání tomu, aby se jídlo vysušilo a ztratilo chuť. Pokud se budete držet tohoto schématu uložení, dosáhnete ideálního prostředí v lednici, kdy jedno jídlo nebude negativně kontaminovat další.

Předchozí článek:
Proč jíst mořské ryby
Další článek:
Vláknina a proč jí jíst