Burgundské hovězí
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4030 KJ
- bílkovina
- 66 g
- tuky
- 55 g
- sacharidy
- 27 g
- nasycené mastné kyseliny
- 17 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 16 g
- cukry
- 4 g
- vláknina
- 2 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 933 mg
- fosfor
- 525 mg
- cholesterol
- 251 mg
- sodík
- 165 mg
- vápník
- 105 mg
- hořčík
- 86 mg
- měď
- 17 mg
- železo
- 7 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 1 kg hovězí kližky
- 500 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 200 g žampionů
- 200 g nakládaných cibulek
- 100 g špeku
- 3 větší mrkve
- 2 větší cibule
- 3 lžíce rajského protlaku
- olivový olej
- 60 g másla
- tymián
- rozmarýn
- bobkový list
- kousek másla
- celý černý pepř
- sůl
Postup:
- Hovězí kližku si den předem nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. Cibuli nakrájíme na plátky, mrkev na silnější kolečka. V míse promícháme maso s nakrájenou zeleninou, přidáme divoké koření s tymiánem a rozmarýnem, zalijeme červeným vínem a uložíme přes noc do lednice (proto ten dlouhý celkový čas).
- Druhý den maso z mísy vytáhneme a osušíme.
- Špek nakrájíme na kostky a na lžíci olivového oleje opečeme do zlatova.
- Přidáme do kastrolu maso, které opečeme do hněda.
- Maso z kastrolu vyjmeme, do kastrolu přidáme kousek másla a opečeme v tom samém kastrolu napřed mrkev a až je mrkev do zlatova, tak i cibuli s kořením a bylinkami z marinády - předem jsme přecedili přes cedník a osušili papírovou utěrkou - společně opékáme do zlatohněda.
- Přidáme zpět opečené maso, rajský protlak a chviku společně opékáme.
- Přilijeme víno vycezené z marinády a necháme vyvařit na polovinu. Vše zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu, oheň stáhneme na minimum a necháme velmi pomalu vařit, až můžeme maso volně překrojit lžící. U masa, jako je kližka nebo karabáček, je důležité vařit velmi pomalu, tzv. "táhnout".
- Mezitím překrájíme žampiony na polovinu - pokud jsou menší, můžeme nechat vcelku. Ve druhém kastrolku rozpustíme máslo a žampiony na něm opečeme, společně s nakládanými cibulkami (bez nálevu) do zlatova.
- Žampiony a cibulky přidáme k masu ke konci na prohřátí.
- Dosolíme, opepříme, vybereme bylinky a koření a můžeme podávat.
- Servírujeme s bílým pečivem nebo vařenými bramborami s pažitkou nebo petrželkou. Dokonalý zážitek zaručen, doporučuji samozřejmě s červeným vínem :), ideálně stejným, které jsme použili na vaření tohoto skvostného pokrmu.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Marinovaná žebírka s bylinkovými šťouchanými bramborami
Telecí karbanátky s okurkovou salsou
Kuřecí závitek s kořenovou zeleninou
Buchtičky s krémem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.