Dýňové špízy s tymiánovým vepřovým
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2580 KJ
- bílkovina
- 42 g
- tuky
- 39 g
- sacharidy
- 21 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 7 g
- cukry
- 4 g
- vláknina
- 3 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- sůl
- 1 g
- nasycené mastné kyseliny
- 1 g
- vápník
- 97 mg
- draslík
- 70 mg
- fosfor
- 51 mg
- hořčík
- 43 mg
- sodík
- 5 mg
- železo
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 1/2 máslové dýně
- 400 g vepřové kotlety BK
- 2 cibule
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na naložení masa
- 2 lžičky tymiánu
- 2 polévkové lžíce oleje na pečení (vynikající je z lískových ořechů)
- sůl
- pepř
Nástroje
-
Kovové jehly na špízy
- Sezóna dýně ještě nekončí. Dnes můžete vařit třeba dýni máslovou.
- Maso nakrájíme na stejně velké kostky, promícháme v oleji a tyminánu. Necháme odležet (nejlépe přes noc).
- Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a rozdělíme na jednotlivé plátky.
- Dýni rozpůlíme. Polovinu uschováme a z druhé poloviny krájíme cca centimetrové plátky.
- Plátky zbavíme kůry (loupe se lépe po malých kouscích než celá půlka - postupujte tak, jak se vám bude pracovat lépe) a nakrájíme na menší kousky o velikosti masa.
- Na připravené jehly postupně střídavě napichujeme maso, cibuli a dýni.
- Pokud nemáte kovové jehly, můžete péct ingredience bez napichování v pekáčku. Budou chutnat stejně dobře! (Na špejle se dýně bohužel kvůli své tvrdosti napichuje dost obtížně)
- Vložíme do zapékací misky nebo pekáčku.
- Zbylé kousky dýně a cibule přiložíme ke špízům do pekáčku.
- Zlehka zakápneme ořechovým olejem, přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180° cca 30 minut, dokud není maso měkké. Alespoň jednou maso přelijeme vzniklým výpekem - pokud je ho málo, můžeme zlehka podlít teplou vodou.
- Jakmile je maso měkké, sejmeme alobal a zlehka sezhora dogrilujeme - přibližně 5 minut.
Jako příloha dobře poslouží snadný a rychlý kuskus. V lahodnou delikatesu ho proměníte velmi jednoduše. Zbytky upečené dýně z pekáčku do vodou zalitého kuskusu rozmačkejte vidličkou. Získá lahodnou barvu i chuť - a lze ho takto jíst i samostatně, teplý nebo studený. Dobrou chuť!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.