Proč a jak se stát Šikovným kuchařem
Portál sikovnykuchar.cz nabízí kromě receptů i celou řadu doplňkových funkcí, které jsou dostupné bezplatně po zaregistrování a přihlášení. Jako přihlášený kuchař budete mít možnost jednoduše sledovat nové recepty vámi oblíbených kuchařů, vytvořit si seznam oblíbených či uvařených receptů, hodnotit recepty a komunikovat s ostatními a v neposlední řadě pochlubit se se svým kuchařským uměním a psát recepty vlastní. Ne každý má nadání psát vlastní recepty, ale pokud zrovna ve vás toto nadání dříme, pak vás jistě potěšíme řadou zajímavých akcí, které pro autory receptů připravujeme.
- Každý měsíc budeme vyhlašovat nejlepší kuchaře a fotografy měsíce, kteří získají zajímavé ceny.
- Kromě toho připravujeme speciální partnerské programy, které budou časově omezené.
- Pokud je vaření váš život a chtěli byste více svého času věnovat psaní receptů, pak nás prosím kontaktujte na podpora@sikovnykuchar.cz pro více informací
!!! Upozornění: Stránky jsou zatím pod velkým vývojem, takže omluvte případné problémy. Když narazíte na nějaký problém, budete mít nějaký námět nebo dotaz, prosím kontaktujte nás na podpora@sikovnykuchar.cz !!!
1. Registrace kuchaře
Na adrese https://www.sikovnykuchar.cz/profil/prihlaseni je registrace nových kuchařů a přihlašovaní pomocí facebooku a/nebo google+ služeb.Nejdříve si tedy založte účet, případně se přihlaste přes facebook/google+. Po registraci/přihlášení se v naší databázi vytvoří váš účet. Po přihlášení doporučujeme vyplnit zbylé údaje v nastavení profilu a vložit svou fotku.
2. Jak psát recepty
Nejdříve si prosím přečtěte podmínky používání tohoto webu na http://www.sikovnykuchar.cz/terms. Nejdůležitější je nevkládat žádné recepty nebo fotky, které jsou chráněny autorským právem, což je poměrně složité téma. Proto nejideálnější je, když jste autorem jak receptu, tak fotografií - rozhodně žádný nekopírujte 1:1 z cizího zdroje.
2.1 Přidání receptu
Po přihlášení klikněte na ikonku svého profilu vpravo nahoře, poté na menu „Recepty“ a tam na modré tlačítko „Přidat recept“. Každý recept obsahuje:Jednu či více fotografií hotového pokrmu (máme tam k tomu malý editor na úpravu fotek, ale stačí pouze fotku přetáhnout do okénka, vyeditují naši administrátoři za vás) – k fotkám dejte ideálně i popisek.
- Nadpis: nadpis daného receptu - název
- Popisek: popis jídla (když před někoho dáte talíř s jídlem, jak mu ho popíšete?)
- Ingredience: co všechno tam patří a v jakém množství, jednu na řádek a odentrovat, mezi množství a jednotky prosím mezeru, takže ne 200g čokolády, ale 200 g čokolády. Snažte se psát přesná čísla, v postupu potom klidně napište zhruba 200g, přibližně 150ml, podle chuti soli…
- Nástroje: pouze speciální nářadí a nástroje potřebné k přípravě, zase jedna na řádek. Nepsat obyčejné věci, které najdete v každé kuchyni (tedy NE hrnec, pánvička, prkýnko, nůž.... ale šokr, kutr, zapékací mísu).
- Postup: Postup jak dané jídlo uvařit. Co řádka to jeden krok. Seznam kroků bude očíslován automaticky. Formátování textu (hezkou úpravu) a kontrolu češtiny zařídíme následně za vás, vy prosím pište s diakritikou (čárky a háčky).
- Čas vaření: Kolik času je potřeba na uvaření receptu
- Čas přípravy: Pokud jde o složitější recept v kterém je potřeba si něco připravit před začátkem vaření.
- Celkový čas: celková doba pro zhotovení jídla. Vyplňuje se pouze pokud je potřeba mezi přípravou a vařením počkat určitou dobu. Např. kynuté knedlíky...příprava těsta...čekání na vykynutí...uvaření knedlíků….Nebo Nakrájet maso...nechat 1 den marinovat v ledničce...uvařit.
- Počet porcí: pro kolik je to osob z daného množství surovin
- Uložit – uloží váš recept a dá nám najevo, že je připraven k publikování (admini projdou a doupraví)
- Uložit koncept – recept není hotový, ale potřebujete na něm přerušit práci a později se k němu vrátit (najdete ho ve svém profilu pod Recepty)
- Storno – ukončí práci na receptu a neuloží jej
- Smazat - v krajním případě lze recept smazat...Je to možné ale jen do té doby, než se na recept nezačne v systému něco odkazovat.
2.2 Fotky - základ úspěšného receptu
Aby byl recept koukatelný, je ideální k němu doplnit fotku či dvě. Samozřejmě je daleko složitější jídlo připravit a vyfotit než jen napsat recept, a tak budeme rádi i za recepty bez fotek. Zkuste ale využít každé možné příležitosti pro pořízení hezkých fotografií, které vytvoří vašemu receptu a umění tu správnou vizitku.Focení jídel je velmi složitá disciplína a tak je potřeba se to postupem času naučit. Jídlo by mělo být dobře nasvícené a nafocené v detailu z boku - vše, co je na talíři, vynikne daleko více než při kolmém focení z vrchu. Na internetu lze najít několik zajímavých článků na toto téma...například na http://www.fotoguru.cz/jak-fotit-jidlo/
2.3 Rekapitulace
Zrekapitulujeme si nutné podmínky pro psaní receptu:- Fotka nesmí být autorsky chráněná. Nejlépe udělat vlastní! Většinu fotek na internetu NELZE použít.
- Recept nesmí být autorsky chráněný, Ideální je vlastní recept.
- Recept musí být napsaný s diakritikou!
- Ingredience rozdělujeme po řádkách. Co řádka to jedna ingredience. U ingrediencí vždy dáváme množství – mezi číslem a jednotkou děláme mezery.
- Postup vaření rozdělit na kroky. Každá řádka je 1 krok.
3. Vaření je zábava a hra
Samozřejmě se všichni snažíme podělit se s ostatními o naše zkušenosti a mít užitek z rad ostatních. Aby celá tahle cesta byla také dostatečně zábavná, připravili jsme pro každého Šikovného kuchaře možnosti, jak získávat ocenění za svůj postup.- Každý kuchař dostává body, načítané do Hodnosti - body jsou přidělovány za akce, které provedete (napíšete recept, ohodnotíte cizí, napíšete komentář nebo se jinak viditelně zapojíte do dění na stránkách)
- Pravidelně se pořádá hodnocení nejlepších kuchařů - s cenou od nás
- Pravidelně vybíráme nejlepší fotky - opět ohodnoceny cenou
Přidejte se i vy, bude nám potěšením.
Těšíme se na vás! Tým sikovnykuchar.cz
Portál otevřen v předběžném přístupu pro veřejnost
Partnerský program pro šikovné kuchaře