Punčový/rumový dort

Peťula
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 1500 minut
Celkově: 1500 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1804 KJ
sacharidy
98 g
cukry
61 g
bílkovina
4 g
tuky
2 g
lepek
1 g
draslík
201 mg
fosfor
116 mg
cholesterol
64 mg
vápník
51 mg
hořčík
37 mg
sodík
24 mg

Ingredience

  • 150 g rybízové marmelády
  • Citronova poleva:

  • 300 g cukru moučka
  • 3 lžíce mléka(vřelého mléka)
  • šťáva z půlky citronu
  • Piškot nastavený vodou

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 4 lžíce horké vody

Postup:

  1. Den předem si připravíme "Piškot nastavený vodou" do dortové formy, jen s tím rozdílem, že pečeme natřikrát: jednu polovinu těsta použijeme jako světlý piškot, jednu polovinu zbylého piškotu upečeme kakaovou, a druhou polovinu obarvenou červeným potravinovým barvivem.
  2. Světlý korpus rozkrojíme podélně na dvě placky, barevné piškoty nakrájíme na pruhy.
  3. Spodní placku natřeme marmeládou, poskládáme na ni patro střídavě růžového a kakaového těsta a ještě jedno barevné patro. Lehce navlhčíme koupeným punčem nebo rumem a přiklopíme horní světlou plackou stranou namazanou marmeládou.
  4. Dort zatížíme talířkem a necháme několik hodin odpočinout.
  5. Nakonec dort ozdobíme citronovou polevou, kterou si připravíme následovně:
  6. Ve skleněné misce třeme aspoň 10 minut cukr s mlékem, potom přidáme citronovou šťávu.

Piškot nastavený vodou:

  1. Nejprve si necháme předehřát troubu a plech či dortovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
  2. Vezmeme si dvě mísy, do jedné dáme bílky, do druhé žloutky.
  3. Bílky ušleháme s polovinou cukru v tuhý sníh. Je důležité, aby mezi bílky nebyl ani kousek žloutku, jinak by se nepovedlo sníh ušlehat.
  4. Potom ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru. Když už pěkně zesvětlají a drží trochu tvar, přidáme k nim horkou vodu a znovu ušleháme.
  5. Ke žloutkům střídavě přisypáváme mouku prosetou s kypřícím práškem a sníh a pomalu nadhazujeme stěrkou. Celý postup by neměl trvat příliš dlouho. Snažíme se do těsta dostat bublinky vzduchu, aby potom byl piškot nadýchaný, nechceme, aby vzduch zase vyprchal.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů 10 - 30 minut podle tloušťky piškotu. Na roládu je těsto rozetřené na plechu asi na prst vysoko a je upečené do 15 minut. Na dort je těsto v dortové formě a pečení trvá dýl.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.