Punčový/rumový dort
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1804 KJ
- sacharidy
- 98 g
- cukry
- 61 g
- bílkovina
- 4 g
- tuky
- 2 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 201 mg
- fosfor
- 116 mg
- cholesterol
- 64 mg
- vápník
- 51 mg
- hořčík
- 37 mg
- sodík
- 24 mg
Ingredience
- 150 g rybízové marmelády
- 300 g cukru moučka
- 3 lžíce mléka(vřelého mléka)
- šťáva z půlky citronu
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 4 lžíce horké vody
Citronova poleva:
Piškot nastavený vodou
Postup:
- Den předem si připravíme "Piškot nastavený vodou" do dortové formy, jen s tím rozdílem, že pečeme natřikrát: jednu polovinu těsta použijeme jako světlý piškot, jednu polovinu zbylého piškotu upečeme kakaovou, a druhou polovinu obarvenou červeným potravinovým barvivem.
- Světlý korpus rozkrojíme podélně na dvě placky, barevné piškoty nakrájíme na pruhy.
- Spodní placku natřeme marmeládou, poskládáme na ni patro střídavě růžového a kakaového těsta a ještě jedno barevné patro. Lehce navlhčíme koupeným punčem nebo rumem a přiklopíme horní světlou plackou stranou namazanou marmeládou.
- Dort zatížíme talířkem a necháme několik hodin odpočinout.
- Nakonec dort ozdobíme citronovou polevou, kterou si připravíme následovně:
- Ve skleněné misce třeme aspoň 10 minut cukr s mlékem, potom přidáme citronovou šťávu.
Piškot nastavený vodou:
- Nejprve si necháme předehřát troubu a plech či dortovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
- Vezmeme si dvě mísy, do jedné dáme bílky, do druhé žloutky.
- Bílky ušleháme s polovinou cukru v tuhý sníh. Je důležité, aby mezi bílky nebyl ani kousek žloutku, jinak by se nepovedlo sníh ušlehat.
- Potom ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru. Když už pěkně zesvětlají a drží trochu tvar, přidáme k nim horkou vodu a znovu ušleháme.
- Ke žloutkům střídavě přisypáváme mouku prosetou s kypřícím práškem a sníh a pomalu nadhazujeme stěrkou. Celý postup by neměl trvat příliš dlouho. Snažíme se do těsta dostat bublinky vzduchu, aby potom byl piškot nadýchaný, nechceme, aby vzduch zase vyprchal.
- Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů 10 - 30 minut podle tloušťky piškotu. Na roládu je těsto rozetřené na plechu asi na prst vysoko a je upečené do 15 minut. Na dort je těsto v dortové formě a pečení trvá dýl.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vláčné kořeněné cookies
Vláčná bábovka s cuketou (včetně veganské verze)
Panna cotta s malinami a karamelem
Roštěná na houbách
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.