„Použij ocet, přidej mléko.” Babičky radí, jak správně na zeleninu

Naše babičky si v kuchyni uměly poradit. A nejen s masem a omáčkami, ale i s různými druhy zeleniny.

Řekne-li "kuchyň našich babiček", většinou si představíme maso, omáčky a hodně, hodně bílé mouky. Ovšem to není všechno. Naše babičky totiž uměly zázraky i se zeleninou.

Cibule

-> Zelené výhonky nevyhazujte. Použijte je jako náhradu pažitky.

-> Chcete-li cibuli snaději oloupat, ponořte ji na chvíli do horké vody.

-> Abyste při krájení cibule neronili slzy, nahřejte ji předtím na chvíli v troubě.

Kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer, řepa...

-> Ovadlou kořenovou zeleninu nemusíte vyhazovat. Ponořte ji do vody a takto zchlaďte v ledničce.

-> Bojíte-li se, že v zeleninu zůstal hmyz, omyjte ji v octové vodě.

-> Na dušení kořenové zeleniny použijte hrnec se širokým dnem. Zelenina se vydusí rychleji a zachová si cenné látky.

ČTĚTE TAKÉ: Sůl, pepř, spálenina? Rady našich babiček vám zachrání jídlo

Košťálová zelenina: brokolice, květák, kedlubny…

-> Abyste se zbavili drobného hmyzu v růžičkách květáku, ponořte ho na chvíli košťálem vzhůru do slané vody.

-> Růžičkovou kapustu a zelí uchovávejte v chladné komoře zavěšené za košťál.

ČTĚTE TAKÉ: Maso v hlavní roli. Další várka rad našich babiček

Brambory

-> Při vaření brambor do vody přidejte citron, ocet nebo bílé víno, brambory budou mít lepší chuť i vzhled.

-> Vaříte-li pohromadě brambory různých velikostí, propíchejte ty větší vidličkou. Brambory se pak uvaří ve stejnou dobu.

-> Nechcete-li, aby brambory při vaření černaly, přidejte do vody trochu plnotučného mléka.

-> Před pečením brambory posypte trochou strouhanky, budou pak krásně křupavé.

ČTĚTE TAKÉ: (Ne) bezpečné brambry. Dá se vyhnout solaninu?
 
Předchozí článek:
Mohou být uzeniny zdravé? Naučte se poznat menší zlo
Další článek:
Vejce v hlavní roli. 9 osvědčených rad našich babiček