„Použij ocet, přidej mléko.” Babičky radí, jak správně na zeleninu
Řekne-li "kuchyň našich babiček", většinou si představíme maso, omáčky a hodně, hodně bílé mouky. Ovšem to není všechno. Naše babičky totiž uměly zázraky i se zeleninou.
Cibule
-> Zelené výhonky nevyhazujte. Použijte je jako náhradu pažitky.
-> Chcete-li cibuli snaději oloupat, ponořte ji na chvíli do horké vody.
-> Abyste při krájení cibule neronili slzy, nahřejte ji předtím na chvíli v troubě.
Kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer, řepa...
-> Ovadlou kořenovou zeleninu nemusíte vyhazovat. Ponořte ji do vody a takto zchlaďte v ledničce.
-> Bojíte-li se, že v zeleninu zůstal hmyz, omyjte ji v octové vodě.
-> Na dušení kořenové zeleniny použijte hrnec se širokým dnem. Zelenina se vydusí rychleji a zachová si cenné látky.
ČTĚTE TAKÉ: Sůl, pepř, spálenina? Rady našich babiček vám zachrání jídlo
Košťálová zelenina: brokolice, květák, kedlubny…
-> Abyste se zbavili drobného hmyzu v růžičkách květáku, ponořte ho na chvíli košťálem vzhůru do slané vody.
-> Růžičkovou kapustu a zelí uchovávejte v chladné komoře zavěšené za košťál.
ČTĚTE TAKÉ: Maso v hlavní roli. Další várka rad našich babiček
Brambory
-> Při vaření brambor do vody přidejte citron, ocet nebo bílé víno, brambory budou mít lepší chuť i vzhled.
-> Vaříte-li pohromadě brambory různých velikostí, propíchejte ty větší vidličkou. Brambory se pak uvaří ve stejnou dobu.
-> Nechcete-li, aby brambory při vaření černaly, přidejte do vody trochu plnotučného mléka.
-> Před pečením brambory posypte trochou strouhanky, budou pak krásně křupavé.
ČTĚTE TAKÉ: (Ne) bezpečné brambry. Dá se vyhnout solaninu?
Mohou být uzeniny zdravé? Naučte se poznat menší zlo
Vejce v hlavní roli. 9 osvědčených rad našich babiček