Vejce v hlavní roli. 9 osvědčených rad našich babiček
Naše babičky se v kuchyni oháněly častokrát ještě zkušeněji než současní profesionální kuchaři. Není divu: znaly zaručené vychytávky, ke kterým se dnes v kuchyni s vděčností vracíme i my. Tady je devět z nich.
1.
Aby vejce při vaření nepraskla, přidejte do vody trochu soli.
2.
Uvařit můžete i prasklá vejce. Stačí je podržet v cedníku dvě minuty nad párou, bílek se tak srazí a nevyteče.
3.
Čerstvá vejce se špatně loupou, proto vařte raději ta trochu starší. Aby vám šla práce lépe od ruky, loupejte je pod proudek studené vody.
4.
I bez kráječe zvládnete nakrájet vejce natvrdo na tenké plátky, stačí před tím namočit nůž do horké vody a osušit.
ČTĚTE TAKÉ: Vše, co musíte vědět o vejcích: proč je jíst i jak je vybírat
5.
Pokud vejce na trojobal rozšleháte s několika kapkami oleje, bude lépe držet.
6.
Až budete oddělovat žloutek od bílku, ujistěte se, že jsou vejce chladná, ale že zároveň pracujete na teplém místě.
ČTĚTE TAKÉ: Maso v hlavní roli. Další várka rad našich babiček
7.
Šleháte-li bílek, přidejte do něj trochu citronu nebo malou lžičku vody. Budete mít rychleji hotovo.
8.
Chcete-li žloutek uchovat do dalšího dne, zalijte ho vodou, mlékem nebo olejem.
ČTĚTE TAKÉ: Sůl, pepř, spálenina? Rady našich babiček vám zachrání jídlo
9.
Jak využít zbylý žloutek? Zjemněte s ním omáčku. Ale pozor, nesmí být příliš horká, jinak se žloutek srazí.
Tipy, jak zužitkovat vejce
„Použij ocet, přidej mléko.” Babičky radí, jak správně na zeleninu
5 potravin, které vás ochladí lépe než zmrzlina