Vyrobte si domácí rostlinné mléko. Recept na mandlové, ovesné a kokosové mléko
Alergie na laktózu, problémy s trávením, ale třeba i veganský styl života. To jsou některé z důvodů, proč se mnozí z nás v dospělosti kravskému mléku spíš vyhýbají. Dobrá zpráva je - rostlinná mléka tyto potíže nezpůsobují.
Zdravá alternativa kravského mléka
Na začátek jedno upozornění. Název “rostlinné mléko” totiž není úplně přesný. Nejde o skutečné mléko, nepochází totiž z mléčných žláz savců, ale vyrábí se lisováním a fermentací surovin rostlinného původu.Ať už jim ale budeme říkat jakkoliv, nespornou pravdou je, že mají několik vlastností, díky kterým je dnes stále víc vyhledávají lidé, kteří dbají na své zdraví.
-> neobsahují laktózu
-> mají méně nasycených tuků než klasické mléko (s výjimkou kokosového)
-> jsou zdrojem vitaminů, vlákniny a lecitinu
-> nezvyšují cholesterol
Chcete-li rostlinné mléko dopřát i svým dětem, buďte spíš opatrní. Některá z nich (například sojové) u dětí mohou způsobovat alergickou reakci.ČTĚTE TAKÉ: SÓJA: KTERÁ POMÁHÁ A KTERÁ ŠKODÍ?
Tip: Chcete-li rostlinné mléko použít k vaření, použijte rýžové mléko. Má totiž neutrální chuť, takže se hodí na cokoliv. Naopak sójové mléko použijte k výrobě koktejlů, mandlové zase do palačinek.
Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?
Nechcete-li zbytečně utrácet, zkuste si některé z rostlinných mlék vyrobit doma. Potřebujete k tomu jen pár surovin, mixér a chuť experimentovat. Platí totiž, že rostlinné mléko vyrobíte (téměř) z čehokoliv.Jak na to? 150 g obilnin, semínek nebo ořechů zalijte necelým litrem studené vody. Nechte několik hodin namáčet (třeba přes noc) a poté rozmixujte nebo přeceďte přes plátýnko. Mléko můžete dosladit rozinkami nebo ho rozmixovat s čerstvým ovocem.
Tímto způsobem jednoduše připravíte pohankové, mandlové, rýžové nebo ovesné mléko.
ČTĚTE TAKÉ: KOKOSOVÝ OLEJ. JEHO ÚČINKY A VYUŽITÍ
Tip: Pokud jste mléko přecedili přes plátno, hutné zbytky nevyhazujte. Můžete je využít do pomazánek, kaší nebo dezertů.
Podobně můžete doma vyrobit i kokosové mléko. Stačí nastrouhat kokos, zalít ho horkou (ne vařicí) vodou, nechat chvíli odstát a rozmixovat, případně přecedit. Hotovo!
Nejlepší domácí zálivky do salátu zvládnete za pár minut
Ovesné vločky: zdravá snídaně i kalorická bomba