Rizoto z mletého masa
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1479 KJ
- bílkovina
- 25 g
- sacharidy
- 22 g
- tuky
- 17 g
- nasycené mastné kyseliny
- 5 g
- cukry
- 1 g
- draslík
- 65 mg
- sodík
- 44 mg
- fosfor
- 19 mg
- vápník
- 12 mg
- hořčík
- 7 mg
Ingredience
- 200 g rýže
- 300 g mletého vepřového masa
- cibule
- 50 g mrkev
- 50 g hrášek
- 50 g kukuřice
- 100 g eidam
Postup:
- Cibuli nakrájíme na jemno, ostrouhanou mrkev nakrájíme na kousky, maso pomeleme, rýži třikrát propláchneme horkou vodou.
- Na oleji zpěníme cibuli a na ní osmahneme mleté maso doběla a osolíme. Mezitím na pánvi osmahneme na kousku másla rýži, dokud neoschne.
- Rýži přimícháme k masu a zalijeme vodou. Vody má být třikrát větší množství než rýže. Pod pokličkou dusíme. Pokud je potřeba zamíchat, jen potřeseme kastrolem. Dusíme pouze do té doby, než voda téměř vysmahne a rýže je skoro měkká. V ten okamžik dáme kastrol s rizotem na hrnec s vroucí vodou - rizoto pod pokličkou dojde a nepřipeče se.
- Ke směsi masa a rýže přidáváme také zeleninu, nebo ji můžeme uvařit zvlášť a nakonec k rizotu přimíchat. Pokud vaříme zvlášť a použijeme syrovou mrkev, začneme tím, že v kastrolku rozpustíme máslo a osmahneme na něm mrkev, dokud máslo nezabarví. Potom podlijeme vodou, přisypeme hrášek a kukuřici, lehce přisolíme a dusíme do měkka.
- Porci rizota na talíři sypeme strouhaným sýrem.
- Tento způsob přípravy rizota se může zdát náročnější na kontrolu, zda se rýže nepřipaluje. Z tohoto hlediska jednodušší je uvařit zvlášť maso, zvlášť zeleninu a zvlášť rýži obvyklým způsobem (ve varných sáčcích, pečenou v troubě, apod.) a nakonec vše smíchat. Pokud se však vaří maso a rýže dohromady, bude mít rýže více masovou chuť a rizoto bude víc konzistentní. Doporučuji vařit zvlášť zeleninu, protože lépe vynikne její chuť, než když se vaří spolu s masem.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Panna cotta s malinami a karamelem
Exotická polévka z řepy
Extrasemínkový chléb se sušenými rajčaty
Tagliatelle s lososem a rukolou
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.