Sacher dort
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2073 KJ
- sacharidy
- 60 g
- cukry
- 48 g
- tuky
- 25 g
- nasycené mastné kyseliny
- 13 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- bílkovina
- 5 g
- vláknina
- 3 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- cholesterol
- 115 mg
- fosfor
- 94 mg
- draslík
- 64 mg
- sodík
- 26 mg
- vápník
- 23 mg
- hořčík
- 13 mg
Ingredience
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 7 vajec
- 400 g 70% hořké čokolády
- 160 g hladké mouky
- 150 g krystalového cukru
- 300 g meruňkového džemu
- sůl
Postup:
- Polovinu čokolády rozpustíme společně s máslem ve vodní lázni a necháme chvíli vychladit.
- Vejce rozklepneme žloutky a bílky zvlášť.
- Žloutky v robotu šleháme společně s moučkovým cukrem do husté pěny a tu přemístíme do větší misky.
- Do žloutkové pěny vmícháme rozpuštěnou čokoládu.
- Nyní můžeme lehce vmíchat mouku. Můžete použít vařečku nebo stěrku a pomalu mícháme a mícháme, až těsto jakoby utaháme do kompaktní hmoty.
- Bílky se špetkou soli ušleháme do pevného sněhu a opět stěrkou pomalu a opatrně vmícháme do těsta. Jen zlehka.
- Do dortové formy dáme pečící papír a těsto do ní vlijeme a uhladíme stěrkou.
- Pečeme na 170 °C 35 - 45 minut. Ke konci můžeme vyzkoušet špejlí zda už nelepí. Tím poznáme, že máme hotovo.
- Vychladlý korpus odstraníme s formy a dlouhým nožem překrojíme podélně na polovinu.
- Rozkrojenou spodní část namažeme cca polovinou jamu, přiklopíme druho částí korpusu a zvrchu namažeme zbytkem marmelády. Necháme vychladit.
- Mezitím si připravíme polevu.
- Z cukru a asi 0,1l vody připravíme rozvar. V něm rozpustíme zbytek čokolády a necháme trochu vychladit.Musí zůstat tekutá.
- Korpus, pomazaný jamem opatrně polijeme čokoládou a rozetřeme opatrně stěrkou, aby pokryla celý dort.
- Necháme vychladit.
- Podáváme se šlehačkou.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Jednoduchá jemná sekaná pečeně
Pečené brokolicové korunky
Rib eye steak s grilovanými žampiony
Dvojbarevný ricottový dort bez lepku
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.