Zimní jáhelník s brusinkami a jablky
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1012 KJ
- sacharidy
- 23 g
- tuky
- 13 g
- cukry
- 13 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 7 g
- bílkovina
- 6 g
- vláknina
- 4 g
- nasycené mastné kyseliny
- 2 g
- draslík
- 1,063 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 638 mg
- hořčík
- 270 mg
- vápník
- 268 mg
- mangan
- 5 mg
- železo
- 5 mg
- sodík
- 5 mg
- zinek
- 5 mg
- měď
- 2 mg
Ingredience
- 120 g jáhel nevařených
- 500 ml sójového "mléka"
- špetka soli
- kousek vanilkového lusku
- 3 hlavičky hřebíčku
- 3 velká červená jablka
- hrst brusinek
- hrst vlašských ořechů
- 3 lžíce javorového sirupu
- šťáva z 1/2 citronu
- trochu kokosového oleje (na vymazání formy)
- trochu strouhaného kokosu (vysypání formy)
Postup:
-
Jáhly byly tradiční součástí české kuchyně, ale s boomem předvařené rýže a jiných příloh se na ně nějak pozapomnělo. Jáhelník je přitom skvělý jako sladký oběd, snídaně nebo jako neotřelý dezert pro hosty. Tento recept má nižší gramáž, je kalkulovaný na nízkou koláčovou formu a slouží jako zákusek. Pokud budete chtít zasytit více hladových krků, neváhejte zdvojnásobit dávku a péct ve vyšší dortové formě. Tak i tak bude chutnat skvěle. Další z výčtu jeho předností je určitě i to, že je veganský a bezlepkový - zavděčíte se tak i alergikům na lepek nebo mléčnou bílkovinu. I přesto je chuťově výrazný, nepřeslazený a lahodný.
- Jáhly před vařením alespoň 2x spařte horkou vodou a poté ještě propláchněte - zbavíte je tak hořkosti, která je na jejich slupce.
- V rendlíku s tlustým dnem smíchejte proprané jáhly se sójovým (nebo jiným rostlinným) mlékem.
- Přidejte kousek vanilkového lusku, hřebíček a špetku soli. Díky tomu bude kaše fantasticky voňavá. Důkladně promíchejte a vařte přibližně 20 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá a nevznikne hustá jáhlová kaše. Vařte na mírném plameni, aby se jáhly nepřipálily.
- Jakmile je kaše hotová, odstavte ji a vmíchejte do ní javorový sirup. Slaďte podle své chuti a také podle použitého rostlinného mléka - liší se svou sladkostí a tak není nic jednoduššího, než kaši ochutnat. Měla by být sladká, ne planá. Směs ovoce bude naopak kyselá a dohromady bude jáhelník skvěle kontrastní.
- Kaši nechejte vychladnout a během chladnutí si připravte náplň.
- Jablka okrouhejte a nastrouhejte nahrubo a v míse je promíchejte s citrónovou šťávou. Zachovají si tak svěží barvu a budou báječně nakyslé.
- Vlašské ořechy a brusinky nasekejte na malé kousky a promíchejte je s jablky.
- Koláčovou formu důkladně vymažte kokosovým olejem a vysypejte strouhaným kokosem, aby se jáhelník nelepil.
- Stěrkou rozprostřete větší část kaše na dno celé formy. Na tuto vrstvu dejte jablečnou směs a stěrkou zahlaďte.
- Rozetřete zbylou část jáhel na povrch.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 35 minut. Na posledních pár minut můžete zapnout gril, aby byl povrch zlatavý a křupavý.
-
Jáhelník podávejte teplý, nebo jej nechejte vychladnout a podávejte při pokojové teplotě.
- Tento zimní jáhelník obsahuje tradiční jablka a ořechy. V letní sezóně ho samozřejmě můžete dělat s čerstvým ovocem...
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Telecí karbanátky s okurkovou salsou
Špagety s rajčaty a kuřecím masem
Domácí gnocchi s krémem z pečených paprik a rajčat
Segedínský guláš
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.