Soba nudle se zeleninou a houbami
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 23087 KJ
- sacharidy
- 275 g
- bílkovina
- 42 g
- tuky
- 13 g
- vláknina
- 4 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- cukry
- 3 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- sůl
- 2 g
- nasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 649 mg
- fosfor
- 329 mg
- hořčík
- 148 mg
- vápník
- 101 mg
- sodík
- 8 mg
- železo
- 5 mg
- mangan
- 3 mg
- zinek
- 2 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 300g soba nudlí
- 1 mrkev
- svazek jarních cibulek
- 1 hrst klíčků mungo
- 20 g zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 300g hlívy ústřičné
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička Solamylu
- 1 lžička sezamu
- 150 ml saké
- sůl
- pepř
- hrst koriandru
- 2 lžíce oleje (ideálně arašídového)
Postup:
- Nudle uvaříme v osolené vodě 4 - 6 minut a propláchneme studenou vodou.
- Hlívu natrháme na větší kousky - jde to velmi dobře.
- Na pánvi na zhruba polovině oleje opečeme hlívu do zlatova.
- Přihodíme česnek, chilli a zázvor, vše nasekané na drobno. Zhruba minutu společně opékáme.
- Bílé části jarní cibulky nakrájíme na nudličky - zelené si necháme na závěr na posypání hotového pokrmu.
- Mrkev nakrájíme na nudličky nebo ji můžeme případně naškrabat škrabkou na zeleninu. Vypadá to docela zajímavě a účel to splní.
- Do pánve přidáme zbytek oleje, dále pak nakrájenou cibulku a mrkev a vše společně chvilku opékáme - poměrně zprudka. Osolíme a opepříme. Se solí ovšem opatrně, protože sojová omáčka je poměrně slaná a výsledný pokrm nám dochutí.
- Zhruba po dvou minutách zeleninu s houbami z pánve vytáhneme děrovanou naběračkou stranou.
- Přisypeme cukr, nalijeme víno, ocet a sojovou omáčku a necháme chvilku společně vařit. Vařením omáčku částečně zredukujeme.
- Solamyl rozmícháme v 1 dcl vody a vlijeme do omáčky. Promícháme - omáčka ihned zhoustne.
- Vrátíme zpět do omáčky zeleninu s houbami a společně velmi krátce povaříme. Jen asi minutu, omáčka by delším vařením mohla opět zřídnout.
- Ochutnáme a dochutíme solí, pepřem a sojovou omáčkou. Popřípadě dle chuti i cukrem a rýžovým octem.
- Uvařené nudle dáme na prohřátí na chviličku do omáčky, společně s výhonky mungo a koriandrem. Výhonky mungo dáváme až na úplný závěr, rychle se totiž rozvaří, takže stačí opravdu jen prohřát. Ihned servírujeme.
- Při podávání posypeme zelenou cibulkou nakrájenou na kolečka a sezamovým semínkem.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Candát s houbovým Kubou a špičatým zelím
Pečené vepřové maso se špenátem
Bílý (toastový) chléb
Pečené vepřové, kysané zelí, bramborové šišky
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.