Bílý (toastový) chléb
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 9105 KJ
- sacharidy
- 334 g
- bílkovina
- 85 g
- tuky
- 51 g
- nasycené mastné kyseliny
- 20 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 13 g
- sůl
- 12 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- vláknina
- 1 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 837 mg
- draslík
- 536 mg
- hořčík
- 405 mg
- vápník
- 251 mg
- cholesterol
- 225 mg
- sodík
- 55 mg
- železo
- 10 mg
- zinek
- 6 mg
- měď
- 2 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 500 g bílé mouky
- 21 g čerstvého droždí
- 13 g soli
- 300 ml vody
- 40 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička máku
- 1 lžička sezamových semínek
Postup:
- Pro tento bílý toastový chléb je vhodné nachystat obdelníkovou chlebovou pečící formu. Zlehka ji vymažte máslem.
- Do velké mísy prosijte mouku. Nevynechávejte tento krok, mouka se skrz síto hezky provzdušní a na těstě to bude znát.
- Mouku osolte a promíchejte.
- Máslo nasekejte nadrobno, vsypte ho do mouky a rukou rozmíchávejte a rozmačkávejte, jakobyste tvořili drobenku. V mouce by neměly zůstat žádné velké kusy másla.
- V misce rukou rozdrobte půl kostky droždí a zelejte vlažnou (ne horkou!) vodou. Důkladně míchejte, dokud se droždí nerozpustí.
- V moučné směsi udělejte uprostřed důlek a vlijte vodu s droždím.
- Postupně stěrkou zapracovávejte vodu do mouky.
- Jakmile těsto drží pospolu, přesuntě ho na vál a ručně zpracovávejte, dokud není elastické, kompaktní a nelepivé. Zabere to jen pár minut, pracuje se s ním dobře.
- Těsto vytvarujte do koule a nechejte v míse pod potravinářskou fólií kynout, dokud nezdvojnásobí svou velikost. Zabere to necelou hodinu.
- Vykynuté těsto si rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte do obdelníku a jednoduše srolujte (šírka by měla odpovídat formě na chléb tak, aby se vám tam hezky vešel).
- Válečky uložte do chlebové formy svárem dolů. Tímto zavinutím docílíte žádaného tvaru toastového chleba.
- Takto nachystaný chléb nechejte ještě půl hodiny kynout.
- Troubu předehřejte na 220°C.
- Před vložením do trouby chléb potřete rozšlehaným vajíčkem. Podle chuti posypte sezamovým semínkem, mákem, nebo nechejte chléb zcela bez semínek.
- Pečte 10 minut na 220°C, poté snižte teplotu na 200°C a dopečte dozlatova - přibližně dalších deset minut.
- Chléb vám vydrží čerstvý několik dní, je prima ho ale také nakrájet na plátky a část zamrazit pro chvíle akutního nedostatku pečiva. Chutná báječně namazaný marmeládou nebo oříškovým krémem, ale také obložený jako klasický sendvič, nebo zapečený toast.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Kuřecí závitek s kořenovou zeleninou
Jehněčí kolínko na rozmarýnu s bramborovou kaší
Quiche de Lorraine
Telecí blanquette
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.