Africký sumeček s chřestem a holandskou omáčkou
marusSložení porce
- energie
- 2372 KJ
- tuky
- 43 g
- bílkovina
- 35 g
- nasycené mastné kyseliny
- 18 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 10 g
- sacharidy
- 7 g
- vláknina
- 3 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- cukry
- 3 g
- lepek
- 1 g
- fosfor
- 449 mg
- cholesterol
- 274 mg
- vápník
- 211 mg
- draslík
- 97 mg
- hořčík
- 39 mg
- sodík
- 13 mg
- železo
- 5 mg
- zinek
- 3 mg
Ingredience
- 450 g sumečka ( jedno balení )
- 500 g zeleného chřestu
- 100 másla
- 20 ml oleje
- 1 lžíci hladké mouky
- 4 žloutky
- 1 citron
- 20 ml vína
- sůl
- pepř
Postup:
-
Chřestu odlomíme dřevnaté konce (praskne přesně tam kde má) očistíme a vložíme do pánve s vařící osolenou vodou ( dáme asi půl hrnečku= 125 ml), přiklopíme a necháme krátce 2-3 minuty v páře. Zbytek vody slijeme a do pánve dáme 50 g másla a půl lžíce oleje, chřest krátce opečeme cca 5 minut.
-
Filet ze sumečka omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Filet je dost vysoký a jde skvěle nakrájet na kostky, které osolíme, opepříme a těsně před vložením do pánve lehce poprášíme hladkou moukou, abychom získali kůrčičku.
-
Máme-li dvě pánve dáme do druhé předem rozpálené pánve opět 50g másla , půl lžíce oleje a na něm opečeme připravené kostky ryby. Jelikož je to velmi jemné masíčko stačí krátká doba opékání jen několikrát promíchat cca 5 minut. Pokud máme jen jednu pánev dáme opékat chřest i rybu spolu, obojí stačí opékat jen 5 minut.
-
Opečenou rybu pokapeme citronem a podáváme s chřestem a holandskou omáčkou, kterou můžeme mít předem připravenou a uchovanou v chladu. Můžeme doplnit opečenými brambůrkami nebo toustem.
-
Rychlá holandská omáčka z mixeru.
- 4 žloutky dejte do el. mixeru. V kastrolku zahřívejte 150g másla až bublá. Spusťte mixer a slabým praménkem do něj pomalu nalévejte horké máslo.
-
Do omáčky vmixujte pomalu lžíci bílého vína, citronovou štávu, sůl a pepř podle chuti. (mám ráda i chilli)
- Poznámka: Když už je po chřestové sezoně dělám s baby karotkou a růžičkami brokolice.