Špecle se zelím a škvarky nebo vinnou klobásou

marus
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 2
Příprava: 15 minut
Vaření: 10 minut
špecle, halušky nebo střapačky ?

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3424 KJ
sacharidy
124 g
bílkovina
36 g
tuky
19 g
vláknina
8 g
cukry
6 g
mononenasycené mastné kyseliny
5 g
nasycené mastné kyseliny
5 g
polynenasycené mastné kyseliny
4 g
lepek
1 g
sůl
1 g
draslík
562 mg
sodík
505 mg
fosfor
226 mg
vápník
110 mg
hořčík
83 mg
cholesterol
9 mg
zinek
5 mg
železo
3 mg
mangan
2 mg

Ingredience

  • 30 dkg hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce oleje
  • 200 ml vody ( studené )
  • 50 g brambory
  • 1 cibuli
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 lžíci sádla
  • 1 lžičku cukru
  • 1/2 lžičky kmínu ( drcený )
  • 50 g škvarků

Nástroje

    mikrovlná trouba

Postup:

  1. Do větší misky dáme mouku, osolíme, přidáme olej a za stálého míchání přiléváme vodu, až získáme těsto hustší než lívancové.
  2. Necháme odpočívat a zatím uvaříme zelí jak jsme zvyklé nebo v mikrovlnce - v nádobě určené k vaření v Mvt dáme na lžíci sádla na kostičky nakrájenou cibuli zpěnit na 2,5 minuty na 600 W, přidáme pokrájené zelí, cukr, kmín i škvarky a vlníme 4 minuty na 750W.
  3. Na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme škrabkou očištěnou a omytou bramboru,kterou vmícháme do těsta.
  4. Pomocí špeclovače ( síto na výrobu špeclí) protlačíme těsto do vroucí osolené vody.
  5. Promícháme a povaříme .
  6. Když špecle vyplavou na povrch jsou hotové, přecedíme je přes síto a promícháme s uvařeným zelím.

  7. Můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k pečenému masu či vinné klobáse, v tom případě nemusíme dávat škvarky.
  8. Vinnou klobásu stočíme a opatrně propíchneme špejlí. Obalíme v mouce a osmažíme na sádle nebo oleji.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.