Hovězí na víně
MiškaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3972 KJ
- sacharidy
- 85 g
- bílkovina
- 63 g
- tuky
- 30 g
- cukry
- 10 g
- vláknina
- 8 g
- nasycené mastné kyseliny
- 8 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 7 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- draslík
- 1,819 g
- vápník
- 499 mg
- fosfor
- 388 mg
- sodík
- 212 mg
- hořčík
- 206 mg
- cholesterol
- 24 mg
- železo
- 12 mg
- mangan
- 4 mg
- zinek
- 2 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 1 kg hovězích líček (nebo kližka)
- 50 g sádla
- 4 mrkve
- 4 petržele
- 1 celer
- 0,5 l hovězího vývaru domácího
- 0,5 l suchého červeného vína
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 1 lžička tymiánu
- sůl
- pepř
- 1 kg brambor
- 0,5 l mléka (popřípadě O,4 l mléka a O,1 l smetany)
- 1 lžíce másla
Na přípravu hovězího
Kaše:
Postup:
- Hovězí líčka očistíme a nakrájíme na větší kousky.
- V hrnci (který je možno i s pokličkou dát do trouby) si rozpustíme sádlo.
- Do rozpuštěného tuku dáme maso a zprudka je osmahneme tak, aby maso bylo tmavohnědé.
- Troubu mezitím rozehřejeme na 160 stupňů.
- Orestované maso vyndáme na talíř a do tuku vložíme najemno nakrájenou 1 mrkev, 1 petržel a půlku celeru a pečlivě mícháme, než se zelenina krásně dohněda opeče.
- Na dně hrnce by se měla vytvořit hnědá krustička, popř hnědé přípečky – ty jsou velmi důležité!
- Potom vrátíme maso zpět do hrnce včetně šťávy, která z něj během odpočívání vytekla
- Přidáme lžíci rajčatového protlaku, bobkový list, tymián, sůl a pepř.
- Opékáme, dokud se z hrnce neodpaří veškerá tekutina.
- Podlijeme půllitrem červeného vína a podle potřeby dolijeme hovězím vývarem tak, aby maso bylo ze tří čtvrtin ponořené. Přiklopíme poklicí a dáme na 2 hodiny do trouby péct při teplotě 160 stupňů.
- Po 2 hodinách maso z hrnce vyjmeme a zeleninu propasírujeme přes jemné sítko zpět. Omáčka by měla být hodně hustá s výraznou chutí.
- Nyní již jen necháme chvilku zlehka probublávat a popř. dochutíme nebo podléváme zbytkem červeného vína.
- Podáváme s bramborovým pyré: Brambory si uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme, rozmačkáme, zalijeme horkým mlékem, přidáme lžíci másla a sůl. Vyšleháme jemnou kaši.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.