omáčka velouté
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1880 KJ
- tuky
- 34 g
- sacharidy
- 30 g
- nasycené mastné kyseliny
- 15 g
- bílkovina
- 6 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- cukry
- 2 g
- vláknina
- 2 g
- lepek
- 1 g
- vápník
- 367 mg
- draslík
- 281 mg
- fosfor
- 195 mg
- hořčík
- 155 mg
- sodík
- 43 mg
- cholesterol
- 40 mg
- zinek
- 15 mg
- železo
- 11 mg
- mangan
- 4 mg
- měď
- 2 mg
Ingredience
- 100g máslo
- 80g hladká mouka
- 1 l kuřecí vývar
- 2 dcl smetana
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 50 ml oleje
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 2 řapíkatý celer (stonky)
- 1 větší cibule
- 1 menší rajče
- 1 stroužek česneku
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 2 kuřecí skelety
- 3 litry vody
- sůl
Vývar:
Postup:
- vývar
- Na oleji opečeme nahrubo nakrájenou zeleninu s kořením, vložíme kuřecí kosti, opečeme, zalijeme studenou vodou, mírně osolíme, přivedeme k varu, zmírníme plamen a velmi zvolna vaříme (táhneme) tři hodiny. Poté scedíme. A dalším varem zredukujeme na požadovanou chuť.
- omáčka
- Rozpustíme máslo v kastrolu a přisypeme hladkou mouku..připravíme světlou zásmažku..
- Do té na mírném plameni postupně přiléváme chladný vývar ..neustále mícháme.. omáčka docela rychle houstne, je potřeba míchat, aby se nepřichytila....přivedeme k varu a zvolna, opět za neustálého míchání necháme probublávat 10 minut, dokud cítíme v chuti mouku..
- Na závěr zjemníme omáčku smetanou, nastrouháme špetku muškátového oříšku, přisolíme, opepříme a můžeme servírovat. Jaký použijeme vývar, takové velouté máme – hovězí, rybí, zeleninové, kuřecí…
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Bulgur s grilovanými žampiony a rajčátky
Základní kváskový chléb
Máslové velikonoční jidášky
Těstoviny s kuřecím masem a brokolicí
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.