omáčka velouté

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 60 minut
Vaření: 20 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1880 KJ
tuky
34 g
sacharidy
30 g
nasycené mastné kyseliny
15 g
bílkovina
6 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
cukry
2 g
vláknina
2 g
lepek
1 g
vápník
367 mg
draslík
281 mg
fosfor
195 mg
hořčík
155 mg
sodík
43 mg
cholesterol
40 mg
zinek
15 mg
železo
11 mg
mangan
4 mg
měď
2 mg

Ingredience

  • 100g máslo
  • 80g hladká mouka
  • 1 l kuřecí vývar
  • 2 dcl smetana
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • Vývar:

  • 50 ml oleje
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 2 řapíkatý celer (stonky)
  • 1 větší cibule
  • 1 menší rajče
  • 1 stroužek česneku
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 2 kuřecí skelety
  • 3 litry vody
  • sůl

Postup:

  1. vývar
  2. Na oleji opečeme nahrubo nakrájenou zeleninu s kořením, vložíme kuřecí kosti, opečeme, zalijeme studenou vodou, mírně osolíme, přivedeme k varu, zmírníme plamen a velmi zvolna vaříme (táhneme) tři hodiny. Poté scedíme. A dalším varem zredukujeme na požadovanou chuť.
  3. omáčka
  4. Rozpustíme máslo v kastrolu a přisypeme hladkou mouku..připravíme světlou zásmažku..
  5. Do té na mírném plameni postupně přiléváme chladný vývar ..neustále mícháme.. omáčka docela rychle houstne, je potřeba míchat, aby se nepřichytila....přivedeme k varu a zvolna, opět za neustálého míchání necháme probublávat 10 minut, dokud cítíme v chuti mouku..
  6. Na závěr zjemníme omáčku smetanou, nastrouháme špetku muškátového oříšku, přisolíme, opepříme a můžeme servírovat. Jaký použijeme vývar, takové velouté máme – hovězí, rybí, zeleninové, kuřecí…

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.