Jako od babičky. Vyrobte si netradiční staročeské cukroví
Jednoduché čokoládové kuličky
Ingredience: čokoláda na vaření (100 g), mléčná čokoláda (100 g), smetana ke šlehání (125 ml), mleté vlašské ořechy (50 g), lžíce kakaa, strouhaný kokos nebo mleté ořechy na obaleníPostup: Všechnu čokoládu nalámejte do smetany a za stálého míchání zahřívejte na plotně, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte namleté vlašské ořechy a kakao, zamíchejte. Jakmile hmota zchladne, vytvarujte z ní kuličky, které obalte v kokosu nebo namletých oříšcích. Chcete-li, můžete si kuličky ochutt i špetkou rumu.
Zázvorky
Ingredience: hladká mouka (500 g), moučkový cukr (500 g), 4 vejce, sušený mletý zázvor (30 g), balíček prášku do pečiva, citronová kúra z půlky citronuPostup: Všechny suroviny promíchejte a vypracujte tuhé, hladké těsto. Vyválejte tenkou placku, asi 3 mm silnou. Z té vykrajujte různé tvary, ty pak nechte do druhého dne odležet.
Druhý den je na pečícím papíru ve středně vyhřáté troubě upečte do zlatova. Cukroví má příjemnou, jemně pikantní chuť zázvoru.
Ořechové marcipánky
Ingredience: hladká mouka (250 g), med (50 g), moučkový cukr (25 g), máslo (25 g), mleté ořechy, jedno vejce, lžíce kakaa, lžička jedlé sody, lžička perníkového koření, citronová kúra z půlky citronuPostup: Všechny ingredience smíchejte a vypracujte v tuhé těsto. Nechte ho odpočinout. Vyválejte do tenké placky, ze které vykrájejte různé tvary. Zprudka upečte do růžova v troubě. Jakmile cukroví vychladne, přelijte ho citronovou polevou a ozdobte kousky vlašských ořechů. Nechte zatuhnout.
Další zajímavé druhy cukroví
3 tipy na jedlé vánoční dárky: udělejte radost za pár korun