5 největších chyb při vaření hub. Málo oleje, příliš vody a další
Houby mají v naší kuchyni výsadní postavení: buď je milujete, nebo nenávidíte, nic mezi tím. Pokud patříte k první skupině, mohlo by se vám hodit pár rad. Pokud totiž jde o houby, mnoho kuchařů opakuje stále dokola tytéž chyby.
Chyba č. 1: Omýváte houby vodou
Napadlo vás někdy, proč se říká, že něco „saje jako houba”? Houby jsou v tomhle naprosto nepřekonatelné - dokonale nasáknou téměř jakékoliv množství vody. Při kontaktu hub a vody proto buďte velice opatrní.Rozhodně je nenamáčejte pod kohoutkem ani nenořte do vody, mohli byste je vyhodit. Chcete-li je omýt, navlhčete čistý hadřík a opatrně s ním nečistoty odstraňte.
Chyba č. 2.: Uchováváte je v mrazáku
Abychom byli úplně přesní, mrazák houbám neuškodí. Musíte před tím o všem udělat pár věcí.Aby si houby i v mrazáku zachovaly svou vůni, chuť a strukturu, měli byste je nejprve oblanšírovat. Jak na to? Očištěné a nakrájené houby vhoďte do vroucí vody a přibližně po půl minutě je přendejte do mísy s ledem a ledovou vodou, aby se co nejrychleji ochladily. Pak je teprve můžete vložit do mrazáku.
Mimochodem, pokud se vám v lese zadařilo a chcet houby uchovat, můžete je i usušit, naložit nebo zavařit.
Chyba č. 3: Používáte málo tuku
Houby do sebe rychle vsáknou nejen vodu, ale i olej. Pokud ho proto při smažení použijete málo, houby ho rychle nasáknou a začnou se pálit. Myslete na to a při smažení hub používejte větší množství oleje než obvykle. Ovšem nepřežeňte to :-)ČTĚTE TAKÉ: Jak je to s těmi tuky?
Chyba č. 4: Nedáváte houbám prostor
Při smažení houby potřebují prostor. Raději je proto restujte nadvakrát, máte-li jich víc. Důvod? Pokud jich na jednu pánev dáte moc, nebudou se restovat, ale spíše dusit - odpaří se z nich voda a výsledek vás ani vaše strávník příliš nepotěší.Chyba č. 5: Smažíte je příliš pomalu
Pomalé restování houbám nesvědčí - zbavují se při něm šťávy. Houby proto restujte vždy zprudka a rychle. Mimochodem, poznat dobře orestované houby je snadné: mají nazlátlou barvu a uvnitř přitom zůstávají křehké.ČTĚTE TAKÉ: Kmín: „vyčistí” vám jídlo a uleví žaludku
Nejlepší recepty z hub
Jak na domácí „čínu”? Vyberte správnou sójovku a pozor na nudle
Másla se nebojte, může být zdravější než margarín