Královna léta? Jednoznačně cuketa. Uzdraví tělo a nepřiberete po ní
Jen málokterá zelenina se k létu hodí tak dobře jako právě cuketa. Není chuťově výrazná, dobře se kombinuje a díky své jemné chuti se hodí k letnímu grilování i do kuchyně.
Na tělo má navíc skutečně blahodárné účinky. Posuďte sami.
1.
Jediná cuketa denně účinně posiluje imunitní systém.
2.
Cuketa je silně zásaditá a pomáhá odkyselovat organismus.
3.
Z 90 % ji tvoří voda, proto prospívá vašim ledvinám.
4.
Regeneruje střeva a pomáhá všem, kdo trpí Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou.
5.
Obsahuje řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků.
6.
Výborně zasytí, přestože 100 gramů cukety obsahuje pouhých 15 kcal.
ČTĚTE TAKÉ: Bazalka, zázrak na talíři. Vyléčí zánět i migrénu
Cuketa v kuchyni. Jak na ni?
Nejlepší cukety vypěstujete a nakoupíte od července do října. Vybírejte přitom plody s lesklou, neporušenou slupkou, zároveň platí, že čím menší a mladší cuketa, tím intenzivnější a lepší bude mít chuť. Mladé cukety nemusíte loupat, stačí, když ukrojíte špičky a cuketu důkladně omyjete.Cuketu využijete do polévek a krémů, do salátů, na gril, do zeleninových směsí, dipů i do bábovek, buchet a nejrůznějších placek. Cuketu můžete zkusit i odšťavnit, především v kombinaci s ananasem je velice osvěžující.
Potřebujete se odvodnit? Připravte si jednoduchý cuketový salát: mladou cuketu nastrouhejte, přidejte trochu citronu, sezamové semínko a malou špetku soli a pepře.
Vyzkoušejte recepty z cukety
Proč už rajčata nejsou rajčata? Můžeme si za to sami