3 zdravé a levné rychlovky pro všechny, co nemají čas vařit
Ani tehdy, když jste zapomněli nakoupit nebo se vám třeba jen nechce vařit, nemusíte být odkázaní na chleba s máslem. Stačí vám pár základních surovin, které dnes najdete skoro v každém špajzu. Během pár minut z nich vykouzlíte zdravé a dobré jídlo pro celou rodinu.
Asijská smažená rýže: světový hit
Tuhle rychlovku si zamiloval celý svět. A není divu. Její základní variantu zvládnete jen z pár surovin a můžete ji libovolně obměňovat.Ingredience:
300 g rýže (ideálně jasmínová), olej, 3 vejce, cibule, zelenina podle chuti (nejlépe pórek, lahůdková cibulka, kukuřice, brokolice…), případně mražená zelenina, koření podle chutiPostup:
Uvařte rýži, dobře promíchejte a následně nechte zchladnout. Mezitím nakrájejte zeleninu na kousku a rozšlehejte vejce v hrníčku. Na oleji orestujte cibuli, přidejte rozšlehaná vejce a rýži, osolte, opepřete a pár minut opékejte.Obsah pánve odložte na talíř a do pánve přidejte trochu oleje. Krátce orestujte zeleninu (pokud používáte mraženou, nejprve ji rozmrazte, dochuťte ji bylinkami nebo kořením podle chuti a znovu přidejte rýži. Promíchejte a hotovo :-)
Co na to vaše tělo?
Rýže je jedním z nejlepších zdrojů komplexních sacharidů, které tělu dodávají energii postupně. Vejce dodají bílkoviny a zároveň sníží glykemický index rýže, po jídle proto nebudete mít tak brzy hlad.ČTĚTE TAKÉ: Jasmínová, basmati, v sáčku... Kam se hodí která rýže?
Zapečená zeleninová mísa: ideální pro vegetariány
Tuhle večeři ocení i dietáři a vegetariáni. i když budete-li chtít, můžete ji doplnit třeba kuřecím masem.Ingredience:
250 g kuskusu, rajčata v plechovce, koření (nejlépe bazalku, oregano nebo provensálské koření), česnek, zakysaná smetana, sýr podle chuti, zelenina podle chuti (například paprika, rajčata, pórek, česnek, červená cibule)Postup:
Lehce osmahněte cibulku a dejte ji na dno zapékací mísy. Navršte část zeleniny, osolte, opepřete a okořeňte. Přidejte polovinu už hotového kuskusu, na vrch přidejte rajčatové pyré, na to druhou polovinu kuskusu. Vršek poklaďte zbytkem zeleniny a opět osolte, opepřete a okořeňte.V misce smíchejte nastrouhaný sýr (nejlépe balkánský nebo jiný slaný sýr), zakysanou smetanu a nadrcený česnek. Hmotou poklaďte vršek směsi v zapékací míse, a pokud máte, na úplný vršek přidejte uzený nebo jiný plátkový sýr. Pečte v troubě asi 20 minut na 180 stupňů, ideálně přiklopené pokličkou nebo alobalem.
Co na to vaše tělo?
Kuskus je velmi výživný: obsahuje komplexní sacharidy, které naše tělo ke správnému fungování nutně potřebuje, a je-li celozrnný, tak i vlákninu, bílkoviny a vitamíny. Dodá vám energii, skvěle zasytí, a přitom váš organismus nijak nezatíží.ČTĚTE TAKÉ: Jak uvařit kuskus, který bude chutnat každému? 5 zaručených triků
Pohanka s bryndzou: skoro jako halušky
Představte si, jak by asi mohly vypadat zdravé halušky - a vznikne vám tohle originální jídlo. Intenzivní chuť bryndzy zakryje typickou pohankovou chuť, a vy ji tak můžete naservírovat i těm, kdo pohance normálně příliš neholdují.Ingredience:
350 g pohanky, 200 g cibule, 200 g bryndzyPostup:
Na suché pánvi krátce osmahněte pohanku, zalijte vodou, přidejte cibuli, sůl a uveďte do varu. Po asi 5 minutách stáhněte z ohně a nechte dojít pod pokličkou (trvá to asi 30 minut).Do hotové pohanky vmíchejte bryndzu, a pokud máte, dochuťte bylinkovým máslem, solí a pepřem, případně oblíbeným kořením.
Co na to vaše tělo?
Pohanka je jednou z nejdzravějších příloh vůbec. Obsahuje totiž rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C, působí příznivě na cévy a celý cévní systém vůbec. Navíc špatně snáší chemikálie, a vy tak můžete mít jistotu, že vyrostla pouze na chemicky neošetřené půdě.ČTĚTE TAKÉ: Pohanka, elixír zdraví a mládí. Jak ji správně připravit?
Vybírejte i z dalších receptů
Královna léta? Jednoznačně cuketa. Uzdraví tělo a nepřiberete po ní