Oregano, č. 1 mezi kořením. Chutná, léčí a odstraňuje škodliviny z jídla
Na skvělé účinky oregana přišli lidé už před mnoha staletími. V Řecku bylo symbolem štěstí a radosti, v Egyptě ho používali jako dezinfekci a do Evropy ho přivezli arabští lékaři, kteří s ním léčili migrénu a nervozitu.
U nás se mu odjakživa říká „dobromysl” a možná se není čemu divit. Léčivé účinky oregana ve vás rozhodně „dobrou mysl” navodí.
1. Protáhne vám plíce
Oregano okamžitě uvolňuje dýchací cesty, proto po něm sáhněte tehdy, trápí-li vám rýma nebo nachlazení. Při chřipce navíc oregano pomáhá snižovat teplotu a zmírňuje bolest hlavy a svalů.Jak na to? Připravte si z oregana čaj nebo ho inhalujte prostřednictvím aromalampy a esenciálních olejů.
ČTĚTE TAKÉ: Bazalka, zázrak na talíři. Vyléčí zánět i migrénu
2. Podporuje vaši imunitu a srdce
Cítíte se slabí, unavení a neustále tak trochu nemocní? Pak je oregano ta pravá volba pro vás.Obsahuje totiž kyselinu rozmarýnovou, která má výrazné antioxidační účinky, navíc obsahuje vitamíny B, které zajišťují dostatek energie a pomáhají, abyste se cítili lépe. Po těžké práci nebo třeba tréninku proto zkuste inhalovat esenciální oleje s oreganem.
3. Působí protizánětlivě
Obsahuje totiž takzvaný beta-karofylen. Ten dokáže potlačit záněty v mozku, srdci i dalších orgánech. Oregano proto pomáhá při nemocích jako osteoporóza nebo metabolický syndrom.4. Snižuje toxicitu jídla a zlepšuje trávení
Studie prokazují, že maso naložené ve směsi z oregana a dalšího koření snižuje obsah malondialdehydu o celých 71%. Kromě toho je plné vlákniny, stimuluje chuť k jídlu, působí proti pálení žálhy a likviduje parazity ve střevech.5. Zmírňuje menstruační bolesti
Stačí si utrhnout pár lístků a ty žvýkat, nebo si z oregana připravit čaj. Ovšem pozor: jste-li těhotná, nebo zrovna kojíte, oreganu se raději vyhněte.Oregano v kuchyni. Nejen koření
Bez oregana by svět přišel o celou řadu kulinářských zázraků. Používá se v Itálii při přípravě pizzy a těstovin, ve Francii ho přidávají do provensálského koření a v Mexiku je zase součástí chilli koření.Čeští kuchaři a kuchařky si ho oblíbili jako aromatičtější náhražku majoránky: přidávají ho nejraději do gulášů, mletých mas a k dochucení jídel z masa.
Chcete-li ho ovšem využít naplno, přestaňte o něm uvažovat jako o pouhém koření. Oregano má totiž v kuchyni mnohem širší využití.
Čaj z oregana: Z natě dobromyslu jednoduše připravíte odvar, chcete-li, zkombinujte ho s jinými léčivými bylinkami, jako je třeba bazalka, máta nebo meduňka. Jste-li nachlazení, můžete nálev i inhalovat.
Oreganový olej: Snítek oregana naložte do oleje lisovaného za studena. Získáte tak speciální ochucovadlo s jemně nahořklou chutí, které se výborně hodí třeba k přípravě salátů.
Recepty s oreganem
3 zdravé a levné rychlovky pro všechny, co nemají čas vařit