Tradiční vánoční večeře, to není kapr. 7× inspirace z dob našich babiček
Naše prababičky věřily, že čím víc chodů na štědrovečerní tabuli, tím větší budou mít v příštím roce úrodu. Na jídle tak (po dlouhém předchozím půstu) rozhodně nešetřily.
Co na dřív na vánočním stole nesmělo chybět?
Medové oplatky: Tradiční první chod. Členové rodiny si je většinou vyměňovali mezi sebou, aby v příštím roce zůstali i nadále všichni spolu.Houbová polévka: Houby byly nedílnou součástí kuchyně našich babiček a o Vánocích tomu nebylo jinak. V některých rodinách houbovou polévku nahradila zelná, základ ale vždy tvořila poctivá zásmažka.
Houbová omáčka nebo krupicová kaše: Zatímco dnes považujeme za typické vánoční jídlo smaženého kapra, naše prababičky to měly jinak. Hlavní chod tak tvořila buď houbová omáčka nebo krupicová kaše, bohatě posypaná skořicí.
Luštěniny: Bez luštěnin by se naše prababičky o Vánocích neobešly, měly totiž významnou symbolickou roli. Spolu s mincemi se vkládaly pod ubrus, aby tak v příštím roce zajistily rodině bohatství. Na stole kromě toho nesměla chybět čočka nakyselo, sypaná strouhaným perníkem.
Houbový kuba s kroupami: Pokrm, jehož popularita v mnoha rodinách přežila dodnes, se skládal z hub, krup, jáhel, případně i brambor a obrovského množství česneku.Ten měl stolovníky ochránit před nemocemi a kouzly.
Vrány: Nenechte se zmýlit podezřelým názvem. Ve skutečnosti šlo o pečené buchtičky s povidly, které babičky posypaly mákem, cukrem a přelily mlékem.
Sušené ovoce: Oblíbený štědrovečerní dezert. Naše babičky a prababičky milovaly i speciální kompot, který připravovaly právě ze sušeného ovoce.