Datlovo batátové brownies
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 392 KJ
- sacharidy
- 13 g
- tuky
- 3 g
- cukry
- 2 g
- vláknina
- 2 g
- bílkovina
- 2 g
- draslík
- 42 mg
- fosfor
- 10 mg
- vápník
- 8 mg
Ingredience
- 2 velké batáty (cca 600g)
- 100 g pohankové mouky
- 70 g mletých mandlí
- 10 ks velkých datlí medjool
- 4 lžíce raw kakaa (nepraženého)
- 5 lžic javorového sirupu
- 2 lžičky nepražených drcených kakaových bobů
- špetka soli
- 0,04l třtinového rumu (není nutné)
- trochu vegan čokoládových kousků (na ozdobu)
Nástroje
-
mixér
- Oloupejte batátům slupku a nakrájejte je na stejné, cca 2cm velké kousky.
- Takto nakrájené je dejte do hrnce na pařák a vařte doměkka přibližně 20 minut. Měly by se krásně rozpadat.
- Během vaření brambor si vypeckujte datle.
- Uvařené brambory mixujte s datlemi dohladka. Vznikne vám úžasně voňavá krémová směs.
- Ve větší míse promíchejte rozmixované brambory, datle i zbytek ingrediencí - mandle, mouku, kakao, sůl.
- Doslaďte javorovým sirupem (můžete použít i jiné sladidlo - agávový sirup, med - pokud netrváte na veganské variantě). Pro zpestření a vůni můžete přidat cca. dvě lžíce karibského rumu.
- Důkladně směs promíchejte špachtlí.
- Vyhřejte troubu na 180°C.
- Menší plech si zlehka vymažte olejem a vyložte pečícím papírem - bude vám lépe držet na plechu. Směs je lepkavá a trochu hůře se s ní pracuje. 10. Naplňte plech směsí a jemně ji uhlaďte dorovna. Pečte přibližně dvacet minut. Klasické brownies by měly být na povrchu propečené a uvnitř jemně mazlavé. Dejte si pozor, abyste je nepřepekli, bylo by škoda, aby byly vysušené.
- Jakmile je upečeno, vyndejte i s pečícím papírem z plechu a nechejte chládnout na mřížce aspoň deset minut. Dozdobte čokoládovými kousky.
- Po vychladnutí krájejte na klasické brownies čtverečky a nechejte si chutnat.
Pozn.:
- Směs datlí a batátů je skvělou kombinací plnou energie a zdravých živin. Obsahuje hodně vlákniny, je přirozeně sladká (ale ne příliš kalorická). Batáty jsou také známé pro vysoký obsah provitamínu A. Ne každá upečená sladkost tak musí být vyrobená z bílé mouky a cukru, kombinace, která vašemu tělu nic nepřinese. Dejte si tyto brownies bez výčitek jako výživný zdravý pamlsek nebo sladkou snídani.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.