Gnocchi alľ Amatriciana

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 50 minut
domácí bramborové noky s úžasnou chutí a vůní slaniny Guanciale

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2450 KJ
sacharidy
67 g
nasycené mastné kyseliny
45 g
tuky
18 g
bílkovina
17 g
sůl
5 g
vláknina
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
812 mg
vápník
305 mg
sodík
250 mg
fosfor
188 mg
hořčík
73 mg
cholesterol
57 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 400 g drcených rajčat
  • 100g Pecorino Romano
  • 100 g slanina Guanciale
  • 150 ml bílé víno
  • olivový olej extra virgin
  • sůl
  • pepř
  • Gnocchi:

  • 600 g brambor
  • 150 g hladké mouky (více či méně dle potřeby)
  • 1 vejce
  • sůl

Gnocchi:

  1. Brambory upečeme v troubě do měkka( cca 160°C, 50 minut).
  2. Vychladlé nastrouháme na jemném struhadle nebo, pokud máme lis, prolisujeme.
  3. Přidáme hladkou mouku, vejce, trochu soli a vypracujeme těsto.
  4. Vytvarujeme úzké válečky, ze kterých krájíme malé nočky, asi 2 * 2 cm (snažíme se pracovat rychle – těsto může řídnout a lepit se).
  5. Do nočků můžeme udělat prstem menší důlek.
  6. Noky uvaříme v lehce osolené vroucí vodě. Až vyplavou na povrch, tak jsou hotové.

Omáčka Amatriciana:

  1. Slaninu nakrájíme na nudličky a na pár kapkách olivového oleje ji na pánvi opečeme do zlatova. Pokud se nám nepodaří sehnat Guanciale, můžeme použít i pancettu, ale chuť Guanciale je opravdu výjimečná.
  2. Polovinu slaniny z pánve odděláme stranou.
  3. Podlijeme bílým vínem a necháme pár minut odvařit z vína alkohol.
  4. Přidáme konzervovaná rajčata, pokud možno co nejkvalitnější a necháme chvilku podusit. Rajčata musí být opravdu dobrá, jinak se vám jídlo sotva podaří chuťově doladit k dokonalosti.
  5. Dále stačí už jen lehce přisolit a přidat špetku čerstvě mletého pepře a omáčku máme hotovou.Pro zmírnění kyselosti, můžeme přisladit malou lžičkou cukru.
  6. Před servírováním noky můžeme ještě trochu opéct na másle do zlatova(není nezbytné, ovšem chutnají lépe). Přidáme do nich hotovou omáčku, prohřejeme a na talíři posypeme zbytkem opečené slaniny Guanciale a nastrouhaným sýrem pecorino. Můžeme ještě ozdobit bazalkou nebo zelenou petrželkou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.