Žloutkové řezy

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 12
Příprava: 130 minut
Vaření: 50 minut
Sváteční řezy z oříškového těsta se žloutkovým krémem a sněhovou pokrývkou
Žloutkové řezy
Žloutkové řezy

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1988 KJ
sacharidy
53 g
cukry
36 g
tuky
26 g
nasycené mastné kyseliny
11 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
bílkovina
6 g
polynenasycené mastné kyseliny
5 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
draslík
696 mg
fosfor
555 mg
vápník
193 mg
hořčík
164 mg
cholesterol
155 mg
sodík
43 mg
železo
4 mg
zinek
4 mg
mangan
2 mg
měď
1 mg

Ingredience

    Těsto:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru moučka
  • 170 g hrubé mouky
  • 10 lžic kávy
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 100 g ořechů
  • Krém:

  • 0,5 l mléka
  • 5 žloutků
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 120 g cukr moučka
  • Sníh:

  • 5 bílků
  • 150 g cukru moučka
  • 20 g hořké čokolády

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 160 stupňů a na plech si nachystáme pečicí papír. Vytáhneme máslo z lednice a necháme ho rozměknout. Pomeleme ořechy. Uvaříme si silnou kávu.

  2. Pustíme se do přípravy těsta.

    1. Do dvou misek rozdělíme zvlášť žloutky a zvlášť bílky ze 4 vajec. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem.
    2. Do žloutků vmícháme kávu a rozemleté ořechy a přidáváme po částech střídavě mouku a sníh. Těsto zlehka nadhazujeme, dokud se suroviny nepromísí.
    3. Těsto vlijeme na velký plech a rozetřeme na tenkou vrstvu - při pečení nabude.
    4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 stupních asi 20 minut. Hotové těsto poznáme tak, že pokud do něj vpíchneme špejli, těsto se na ni nepřilepí.
  3. Zatímco bude těsto chládnout, nachystáme si krém.

    1. Utřeme 250 g rozměklého másla s cukrem.
    2. Oddělíme žloutky od bílků z 5 vajec. Žloutky metličkou rozkvedláme ve větší části mléka, přidáme vanilkový cukr a dáme vařit. V menší části mléka rozpustíme pudinkový přášek a lžíci mouky. Jakmile začne žloutkové mléko vřít, přilijeme do něj zbytek a uvaříme hustou kaši.
    3. Kaši zchladíme za stálého míchání. Pokud se na ní udělá škraloup, budeme mít v krému žmolky.
    4. Zchládlou kaši postupně vmícháme do másla, až se nám vytvoří hladký krém.
  4. Na závěr připravíme sníh.

    1. Ve vodní lázni ušleháme 5 bílků s cukrem do tuha. Je na to vhodná kovová miska, kterou ponoříme do kastrolu s vařící se vodou a v ní šleháme sníh ručním šlehačem.
  5. Nyní potřeme těsto žloutkovým krémem a vršek pokryjeme nadýchaným sněhem.
  6. Řezy dokončíme posypáním strouhanou čokoládou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.