Žloutkové řezy
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1988 KJ
- sacharidy
- 53 g
- cukry
- 36 g
- tuky
- 26 g
- nasycené mastné kyseliny
- 11 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 7 g
- bílkovina
- 6 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- vláknina
- 1 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 696 mg
- fosfor
- 555 mg
- vápník
- 193 mg
- hořčík
- 164 mg
- cholesterol
- 155 mg
- sodík
- 43 mg
- železo
- 4 mg
- zinek
- 4 mg
- mangan
- 2 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 4 vejce
- 120 g cukru moučka
- 170 g hrubé mouky
- 10 lžic kávy
- 1/2 kypřícího prášku
- 100 g ořechů
- 0,5 l mléka
- 5 žloutků
- 1 vanilkový puding
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- 120 g cukr moučka
- 5 bílků
- 150 g cukru moučka
- 20 g hořké čokolády
Těsto:
Krém:
Sníh:
Postup:
-
Předehřejeme troubu na 160 stupňů a na plech si nachystáme pečicí papír. Vytáhneme máslo z lednice a necháme ho rozměknout. Pomeleme ořechy. Uvaříme si silnou kávu.
-
Pustíme se do přípravy těsta.
- Do dvou misek rozdělíme zvlášť žloutky a zvlášť bílky ze 4 vajec. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem.
- Do žloutků vmícháme kávu a rozemleté ořechy a přidáváme po částech střídavě mouku a sníh. Těsto zlehka nadhazujeme, dokud se suroviny nepromísí.
- Těsto vlijeme na velký plech a rozetřeme na tenkou vrstvu - při pečení nabude.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 stupních asi 20 minut. Hotové těsto poznáme tak, že pokud do něj vpíchneme špejli, těsto se na ni nepřilepí.
-
Zatímco bude těsto chládnout, nachystáme si krém.
- Utřeme 250 g rozměklého másla s cukrem.
- Oddělíme žloutky od bílků z 5 vajec. Žloutky metličkou rozkvedláme ve větší části mléka, přidáme vanilkový cukr a dáme vařit. V menší části mléka rozpustíme pudinkový přášek a lžíci mouky. Jakmile začne žloutkové mléko vřít, přilijeme do něj zbytek a uvaříme hustou kaši.
- Kaši zchladíme za stálého míchání. Pokud se na ní udělá škraloup, budeme mít v krému žmolky.
- Zchládlou kaši postupně vmícháme do másla, až se nám vytvoří hladký krém.
-
Na závěr připravíme sníh.
- Ve vodní lázni ušleháme 5 bílků s cukrem do tuha. Je na to vhodná kovová miska, kterou ponoříme do kastrolu s vařící se vodou a v ní šleháme sníh ručním šlehačem.
- Nyní potřeme těsto žloutkovým krémem a vršek pokryjeme nadýchaným sněhem.
- Řezy dokončíme posypáním strouhanou čokoládou.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Pečené kuřecí stehno na červeném zelí
Lahodné hovězí na pepři a červeném víně
Pečené vepřové, kysané zelí, bramborové šišky
Glazované cibulky
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.