Lahodné hovězí na pepři a červeném víně
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2923 KJ
- bílkovina
- 37 g
- sacharidy
- 34 g
- tuky
- 33 g
- nasycené mastné kyseliny
- 5 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- vláknina
- 2 g
- cukry
- 2 g
- vápník
- 1,166 g
- sůl
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- lepek
- 1 g
- fosfor
- 608 mg
- hořčík
- 514 mg
- draslík
- 414 mg
- železo
- 42 mg
- mangan
- 17 mg
- sodík
- 14 mg
- zinek
- 12 mg
- cholesterol
- 10 mg
- měď
- 6 mg
Ingredience
- 0,5 kg hovězí zadní
- 0,5 l hovězího vývaru (nebo vody)
- 0,5 l červeného vína (Melrot, Shiraz)
- 3 lžíce sádla
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 20 kuliček celého černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 ks bobkového listu
- sůl
- mletý pepř
- 3 lžíce hladké mouky
Postup:
- Hovězí maso odblaníme/očistíme a nakrajíme na menší kostky. (Odkrojky nevyhazujeme, můžeme je využít na polévku)
- Kostky masa důkladně osolíme a opepříme.
- Cibuli a česnek oloupeme - cibuli nakrájíme nadrobno.
- V hrnci s tlustým dnem rozehřejeme sádlo.
- Na sádle zpěníme cibulku, přidáme celé stroužky česneku, pepř a nové koření.
- Restujeme dozlatova až dohněda. Koření krásně půstí aroma.
- Vyjmeme česnek a vložíme k cibulovému základu maso.
- Maso zprudka orestujeme tak, aby se ve všech stran zatáhlo.
- Pro podlévání je vhodné zvolit hutnější červené víno např. Merlot nebo Shiraz, šťáva bude výraznější a “kulatější”.
- Nemáte li čerstvý, nebo zamražený vývar, můžete podlévat i vodou, pravděpodobně ale bude posléze potřeba dochutit šťávu např. masoxem.
- Jakmile je maso zatažené, přidáme bobkový list, díl vývaru a díl červeného vína.
- Podléváme postupně po malých dávkách tak, aby maso nebylo zcela ponořené, ale ani na suchu.
- Vaříme pod pokličkou na mírném plameni cca. 1,5 h - velmi záleží na tuhosti masa.
- Maso průběžně mícháme a podléváme.
- Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho do misky.
- Šťávu přecedíme (lehce tak odstraníme kuličky koření) a zlehka můžeme propasírovat zbytky cibule. Dosáhneme tak hladké šťávy.
- Pro trochu hutnější omáčku můžeme zahustit přibližně 3 lžícemi hladké mouky rozmíchané v 3dl vody (toto je orientační objem, vycházejte prosím z vašich chuťových preferencí - zahuštění není nutné).
- Po vmíchání nechte šťávu důkladně převařit (alespoň 5 minut), aby nebyla moučná.
-
Jakmile je šťáva hotová, vložte zpět kousky masa a nechejte prohřát.
- Hovězí kostky je možné podávat s rýží či těstovinou. Vynikající jsou jako příloha také švábské špecle (můžete koupit hotové např. z Lidlu). Při podávání je postačí orestovat v hluboké pánvi na lžíci oleje.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Piškotový dort s pařížským krémem
Tilápie s karotkovým pyré a luštěninami
Bulgur s grilovanými žampiony a rajčátky
Karotkový krém se zázvorem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.