Marinovaná žebírka s bylinkovými šťouchanými bramborami

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 2
Příprava: 20 minut
Vaření: 110 minut
Upéct si doma vyhlášenou hospodskou delikatesu není žádný problém. Bylinkové brambory ji ozváštní, stejně jako víno v marinádě.
Brambory smíchejte a zdobte bylinkami
Víno marinádu ozvláštní a při pečení karamelizuje
Žebra obalené marinádou vložte do pekáče

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
6154 KJ
bílkovina
97 g
tuky
91 g
sacharidy
55 g
mononenasycené mastné kyseliny
36 g
nasycené mastné kyseliny
33 g
polynenasycené mastné kyseliny
7 g
cukry
6 g
vláknina
3 g
sůl
3 g
draslík
2,032 g
trans mastné kyseliny
1 g
cholesterol
372 mg
fosfor
369 mg
vápník
308 mg
hořčík
166 mg
sodík
29 mg
železo
7 mg
zinek
4 mg
měď
2 mg
mangan
2 mg

Ingredience

  • 800g vepřových žeber
  • Na marinádu

  • 0,2 dl červeného polosladkého vína
  • 0,1 dl rostlinného oleje
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • chilli
  • sůl
  • pepř
  • Na bylinkové brambory

  • 400 g brambor
  • sůl
  • kmín
  • 2 lžíce másla
  • kadeřavá petržel
  • kopr (může být i sušený)

Nástroje

    alobal

Postup:

  1. Alespoň den dopředu si naložte žebra do marinády.

    1. Pro přípravu marinády zvolte větší mísu (tak abyste zde následně mohli maso ponechat).
    2. Smíchejte víno, olej, kečup, hořčici, med. Dále do ní prolisujeme česnek, přidáme bobkový list, osolíme a dle chuti opepříme. Kdo má rád pikantní, může přidat lžičku chilli. Díky medu a alkoholu ve víně budou žebra při pečení na povrchu krásně karamelizovat.
  2. Maso ze všech stran potřete marinádou a nechejte v míse nejlépe přes noc marinovat (klidně i dva dny).
  3. Troubu vyhřejte na 200°C.
  4. Pekáček, kde budete žebra připravovat, vyložte alobalem (usnadníte si umývání) a žebra do nich položte.
  5. Pečte odkryté na 200°C do doby, než se maso začne opékat - poté přikryjte alobalem a pečte na 170°C přibližně hodinu a půl (nebo doměkka).
  6. Jakmile je maso měkké, opět pekáč odkryjte a grilujte sezhora cca 15 min, aby se na žebrech vytvořila křupavá kůrčička a získaly krásnou červenou barvu.
  7. V průběhu pečení masa si připravte přílohu - bylinkové šťouchané brambory.

    1. Brambory zbavte slupky, nakrájete a vařte v osolené a okmínované vodě doměkka.
    2. Po uvaření je slijte, přidejte máslo a rozšťouchejte je tak, aby zbyly i malé kousky. V průběhu šťouchání postupně přimíchávejte kopr a nasekanou petrželku.
  8. Žebírka jsou skvělá i samostatně/s pečivem, takto s teplou přílohou tvoří ideální víkendové menu.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.