Presovaný bůček s pečenými jablky

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 180 minut
Celkově: 200 minut
Krásně upečený bůček s jablky a šťávou z jablečného cideru - takto, netradičně připravený bok si rozhodně nenechte ujít

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4830 KJ
tuky
83 g
mononenasycené mastné kyseliny
44 g
sacharidy
39 g
bílkovina
33 g
cukry
28 g
nasycené mastné kyseliny
19 g
polynenasycené mastné kyseliny
12 g
vláknina
3 g
lepek
1 g
draslík
845 mg
fosfor
566 mg
vápník
466 mg
sodík
261 mg
hořčík
244 mg
cholesterol
162 mg
železo
24 mg
zinek
7 mg
mangan
6 mg
měď
3 mg

Ingredience

  • 1 kg prorostlého vepřového bůčku
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 ks badyánu
  • 4 hřebíčky
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • snítka tymiánu
  • 2 velká jablka
  • 1 jablečný cider
  • sůl
  • pepř
  • trochu cukru moučky
  • 20 g hladké mouky

Postup:

  1. Pěkný prorostlý bok osolíme a opepříme z obou stran a necháme chvilku působit.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme a společně s kořením dáme do pekáčku.
  3. Vložíme bok, kůží nahoru, podlijeme ciderem a dáme do trouby, vyhřáté na 140°C cca na 2 - 3 hodiny.
  4. Občas podléváme výpekem.
  5. Upečený bok vytáhneme z pekáčku a přendáme na druhý, položíme na něj prkýnko nebo pečící papír a třeba druhý pekáček, do kterého postavíme kastrol s vodou.
  6. Tím bok zatížíme, čili presujeme. Necháme nejméně 2 - 3 hodiny presovat.
  7. Mezitím pekáček s výpekem přemístíme na plamen, šťávu vydusíme až vystoupí jen tuk, zaprášíme hladkou moukou a zarestujeme do zlatohněda.
  8. Zalijeme asi tak 150 ml studené vody, rozšleháme a necháme 10 minut provařit. Hotovou šťávu přecedíme přes cedník.
  9. Vychladlý, zapresovaný bok nakrájíme na přibližně stejné díly - kostky - položíme do pekáčku kůží dolů.
  10. Přidáme jablka nakrájená na čtvrtky, lehce poprášená moučkovým cukrem a dáme na cca 10 minut do trouby, vyhřáté na 180 °C.
  11. Hotový bok podáváme s mačkanými bramborami, pečenými jablky a lehce podlitý šťávou z cideru.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.