Presovaný bůček s pečenými jablky
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4830 KJ
- tuky
- 83 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 44 g
- sacharidy
- 39 g
- bílkovina
- 33 g
- cukry
- 28 g
- nasycené mastné kyseliny
- 19 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 12 g
- vláknina
- 3 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 845 mg
- fosfor
- 566 mg
- vápník
- 466 mg
- sodík
- 261 mg
- hořčík
- 244 mg
- cholesterol
- 162 mg
- železo
- 24 mg
- zinek
- 7 mg
- mangan
- 6 mg
- měď
- 3 mg
Ingredience
- 1 kg prorostlého vepřového bůčku
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 ks badyánu
- 4 hřebíčky
- 4 kuličky nového koření
- 8 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- snítka tymiánu
- 2 velká jablka
- 1 jablečný cider
- sůl
- pepř
- trochu cukru moučky
- 20 g hladké mouky
Postup:
- Pěkný prorostlý bok osolíme a opepříme z obou stran a necháme chvilku působit.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme a společně s kořením dáme do pekáčku.
- Vložíme bok, kůží nahoru, podlijeme ciderem a dáme do trouby, vyhřáté na 140°C cca na 2 - 3 hodiny.
- Občas podléváme výpekem.
- Upečený bok vytáhneme z pekáčku a přendáme na druhý, položíme na něj prkýnko nebo pečící papír a třeba druhý pekáček, do kterého postavíme kastrol s vodou.
- Tím bok zatížíme, čili presujeme. Necháme nejméně 2 - 3 hodiny presovat.
- Mezitím pekáček s výpekem přemístíme na plamen, šťávu vydusíme až vystoupí jen tuk, zaprášíme hladkou moukou a zarestujeme do zlatohněda.
- Zalijeme asi tak 150 ml studené vody, rozšleháme a necháme 10 minut provařit. Hotovou šťávu přecedíme přes cedník.
- Vychladlý, zapresovaný bok nakrájíme na přibližně stejné díly - kostky - položíme do pekáčku kůží dolů.
- Přidáme jablka nakrájená na čtvrtky, lehce poprášená moučkovým cukrem a dáme na cca 10 minut do trouby, vyhřáté na 180 °C.
- Hotový bok podáváme s mačkanými bramborami, pečenými jablky a lehce podlitý šťávou z cideru.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.