Zapečený plněný baklažán

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 2
Příprava: 15 minut
Vaření: 30 minut
Dlouhé zimní večery si říkají o teplou večeři - plněné baklažány jsou jednoduché, rychlé a variabilní v možné náplni.
Baklažán rozpulte, vydlabejte a dejte "vypotit"
K masové směsi přidejte zeleninu

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
59374 KJ
sacharidy
3016 g
cukry
508 g
vláknina
506 g
bílkovina
280 g
tuky
53 g
nasycené mastné kyseliny
8 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
draslík
1,186 g
sůl
1 g
fosfor
282 mg
vápník
173 mg
hořčík
102 mg
sodík
18 mg
železo
6 mg
mangan
2 mg
zinek
2 mg

Ingredience

  • 1 velký baklažán
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 100 g máslové dýně
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín
  • koření na mleté maso
  • citrónová šťáva
  • lžíce olivového oleje
  • 50 g strouhaného sýra

Nástroje

    pečící papír

Postup:

  1. Baklažán (neboli lilek) omyjte, podélně rozpulte a vydlabejte dužinu tak, aby uvnitř vznikly misky, které budete následně plnit. Postupujte opatrně, abyste neprořízli slupku, zbytečně by vám pak při pečení odtékala chutná šťáva. V lilku ponechejte přibližně centimetrové okraje. Vydlabanou dužinu nevyhazujte.
  2. Vydlabaný baklažán posolte a nechejte vypotit. Předejdete tak jeho hořkosti. Jakmile se na něm po několika minutách vytvoří krůpěje vody, setřete je papírovou utěrkou.
  3. Maso okořeňte směsí na mleté maso, osolte a opepřete.
  4. Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte dozlatova a přidejte masovou směs. Restujte a míchejte alespoň 10 minut, dokud se maso důkladně nezatáhne.
  5. K takto upravenému masu přidejte na malé kousky nakrájený řapíkatý celer, máslovou dýni a zbytek vydlabané baklažánové dužiny. Zastříkněte šťávou z půlky citronu, duste dalších 5 minut a podle potřeby zlehka podlejte vodou.
  6. Na závěr do směsi vmíchejte prolisovaný česnek a odstavte.
  7. Připravené vypocené baklažány potřete zevnitř i zvenku olivovým olejem a naplňte masovou směsí.
  8. Pečte na pečícím papírem vyloženém plechu na 180°C 15 minut, nebo do změknutí lilku (záleží na velikosti). Pár minut před koncem pečení zasypte sýrem a dopékejte dozlatova.

  9. Zapečené lilky není potřeba doplňovat přílohou, velké hladovce ale můžete zasytit ještě vařeným bramborem, nebo připraveným zeleninovým salátem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.