Zapečený plněný baklažán
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 59374 KJ
- sacharidy
- 3016 g
- cukry
- 508 g
- vláknina
- 506 g
- bílkovina
- 280 g
- tuky
- 53 g
- nasycené mastné kyseliny
- 8 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- draslík
- 1,186 g
- sůl
- 1 g
- fosfor
- 282 mg
- vápník
- 173 mg
- hořčík
- 102 mg
- sodík
- 18 mg
- železo
- 6 mg
- mangan
- 2 mg
- zinek
- 2 mg
Ingredience
- 1 velký baklažán
- 200 g mletého vepřového masa
- 100 g máslové dýně
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velká cibule
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- koření na mleté maso
- citrónová šťáva
- lžíce olivového oleje
- 50 g strouhaného sýra
Nástroje
-
pečící papír
Postup:
- Baklažán (neboli lilek) omyjte, podélně rozpulte a vydlabejte dužinu tak, aby uvnitř vznikly misky, které budete následně plnit. Postupujte opatrně, abyste neprořízli slupku, zbytečně by vám pak při pečení odtékala chutná šťáva. V lilku ponechejte přibližně centimetrové okraje. Vydlabanou dužinu nevyhazujte.
- Vydlabaný baklažán posolte a nechejte vypotit. Předejdete tak jeho hořkosti. Jakmile se na něm po několika minutách vytvoří krůpěje vody, setřete je papírovou utěrkou.
- Maso okořeňte směsí na mleté maso, osolte a opepřete.
- Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte dozlatova a přidejte masovou směs. Restujte a míchejte alespoň 10 minut, dokud se maso důkladně nezatáhne.
- K takto upravenému masu přidejte na malé kousky nakrájený řapíkatý celer, máslovou dýni a zbytek vydlabané baklažánové dužiny. Zastříkněte šťávou z půlky citronu, duste dalších 5 minut a podle potřeby zlehka podlejte vodou.
- Na závěr do směsi vmíchejte prolisovaný česnek a odstavte.
- Připravené vypocené baklažány potřete zevnitř i zvenku olivovým olejem a naplňte masovou směsí.
-
Pečte na pečícím papírem vyloženém plechu na 180°C 15 minut, nebo do změknutí lilku (záleží na velikosti). Pár minut před koncem pečení zasypte sýrem a dopékejte dozlatova.
- Zapečené lilky není potřeba doplňovat přílohou, velké hladovce ale můžete zasytit ještě vařeným bramborem, nebo připraveným zeleninovým salátem.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Veganský banánový chlebíček (Banana bread)
Kuřecí prsa s holandskou omáčkou a pečenými bramborami
Exotická polévka z řepy
Vepřové na kmíně
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.