Kuřecí prsa s holandskou omáčkou a pečenými bramborami
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3640 KJ
- sacharidy
- 55 g
- tuky
- 49 g
- bílkovina
- 47 g
- nasycené mastné kyseliny
- 26 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 16 g
- vláknina
- 3 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- sůl
- 2 g
- draslík
- 1,72 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 500 mg
- cholesterol
- 335 mg
- vápník
- 191 mg
- hořčík
- 116 mg
- sodík
- 45 mg
- železo
- 7 mg
- zinek
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 1 kg brambor
- 1/2 lžíce sádla (popřípadě oleje)
- 4 stroužky česneku
- rozmarýn
- sůl
- 4 kuřecí prsa
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 50g máslo
- snítka tymiánu
- sůl
- pepř
- 3 žloutky
- 150 g másla
- 50 ml bílého vína
- 1 kávová lžička vinného octa
- sůl
- kajenský pepř (špetička)
- citron
Pečené brambory s rozmarýnem
Kuřecí steak
Holandská omáčka
Postup:
Pečené brambory s rozmarýnem:
- Brambory pečlivě umyjeme a i se slupkou nakrájíme na čtvrtky.
- Osolíme,přidáme snítku rozmarýnu , neoloupaný česnek rozpůlíme.
- Promícháme s rozpuštěným sádlem.
- Dáme péct při teplotě 170°C po dobu 30 až 40 minut do zlatova.
Kuřecí steak:
-
Osolíme a opepříme kuřecí prsa a necháme chvilku odpočinout.
-
Na středně rozpálenou pánev dáme pár kapek olivového oleje – ne příliš mnoho – a vložíme kuřecí prsa. Opékáme z každé strany asi 2 – 3 minuty. Ke konci přidáme kousek studeného másla, snítku tymiánu a až začne máslo pěnit, vezmeme lžíci a pěnou z másla steak párkrát přelijeme tzv glazujeme.
-
Přeložíme steaky na pekáček i s tymiánem a přidáme do trouby při teplotě 170 °C na 3 až 4 minuty .
- Steaky vytáhneme z trouby a necháme dvě minutky odpočinout. Nakrájíme přes vlákna na silnější plátky a můžeme servírovat.
- Pokud se stane, že steak je po vytažení a naříznutí ještě růžový, dejte ho zpět do trouby dopéct.
Holandská omáčka:
- Připravíme si vodní lázeň.
- Než nám začne voda vřít, dáme vedle do kastrolku víno s octem a špetkou soli svařit zhruba na polovinu a odděláme stranou.
- V dalším kastrolku si necháme rozpustit máslo. Jen rozpustit, nepřepálit.
- Do misky vyklepneme tři žloutky z pokud možno větších vajec. Dáme misku na vodní lázeň a za neustálého míchání sledujeme, jak se omáčka mění v pěnu a houstne.
- Zašleháme do ní víno s octem a začneme zašlehávat i rozpuštěné máslo.
- Pokud houstne příliš rychle, nebo se žloutky začínají srážet, je potřeba misku ihned odstavit vedle z vodní lázně a stále šlehat metličkou, aby omáčka schládla a nesrazila se.
- Dochutíme solí, špetkou kajenského pepře a můžeme přidat i pár kapek citronu.
- Omáčka musí zůstat teplá. Jinak se máslo oddělí od žloutků a ztuhne. Rozhodně neschovávat přes noc do lednice.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Omáčka Alfredo
Mozzarelové karbenátky
Pletýnka se slaninou a sýrem
Piškotový dort s pařížským krémem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.