Štrúdl každý pes jiná ves (banánový a jablečný)
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 539 KJ
- sacharidy
- 12 g
- tuky
- 7 g
- cukry
- 3 g
- vláknina
- 2 g
- bílkovina
- 2 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 262 mg
- hořčík
- 39 mg
- fosfor
- 38 mg
- cholesterol
- 10 mg
- mangan
- 9 mg
- sodík
- 7 mg
- železo
- 6 mg
- vápník
- 6 mg
Ingredience
- 120 g listového těsta (na pečícím papíře )
- 1 ks jablka
- 1 ks banánu
- 1 ks vejce
- hrst blanšírovaných plátků mandlí
- hrst brusinek
- 1 polévková lžíce skořice
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce karobu
- 1 lžička citrónové šťávy
- trocha moučkového cukru ( na posypání )
Postup
Když nemám moc času a čekám návštěvu, nebo chci narychlo upéct něco pro rodinu, ráda používám balené listové těsto, které je již vyválené a na pečícím papíře. Má malou gramáž (120 g), takže vyjde tak akorát na pár šátečků, nebo třeba na dva malé štrúdly, jako v tomto receptu. A když nevím, jestli udělat klasickou verzi závinu, nebo něco originálnějšího, zkrátka udělám oba. Tento recept totiž zabere minimum času, přitom výsledek je excelentní.
- Těsto rozložte na plech a rádýlkem jej rozpulte - trochu jej odsuňte v půli na strany, aby se vám nelepilo k sobě zpět.
- Těsto po celé ploše důkladně potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Pro jablečný štrúdl:
- Těsto bohatě posypte skořicí a do jeho středu nastrouhejte okrouhané jablko.
- Jablko rozprostřete po středové linii, zakápněte jej citrónovou šťávou a posypte vanilkovým cukrem.
- Na jablka nasypte nasekané brusinky a mandle. Znovu posypte skořicí.
- Zbývající pravou i levou část těsta odshora rádýlkem rozkrájejte na stejně tenké (cca 2 cm) proužky.
- Tyto proužky překládejte pravý přes levý, dokud nebude celý štrúdl zavinutý.
- Zavinutý štrůdl potřete důkladně vajíčkem a posypejte mandlemi.
- Pro banánový štrúdl:
- Těsto bohatě posypte karobem a do jeho středu položte 2 tabulky čokolády Merci (ráda používám právě tuto, je tenká a má optimální gramáž).
- Na čokoládu nakrájejte kolečka banánu, které posypete mandlemi a ještě trochou karobu (nebo kakaa, nejlépe nepraženého).
- Zbývající pravou i levou část těsta odshora rádýlkem rozkrájejte na stejně tenké (cca 2 cm) proužky.
- Tyto proužky překládejte pravý přes levý, dokud nebude celý štrůdl zavinutý.
- Zavinutý štrúdl potřete důkladně vajíčkem a posypejte mandlemi.
- Štrúdly pečte ve vyhřáté troubě dozlatova, cca 20 min. Doporučuji cca 160-170°C, horkovzduch. Raději častěji kontrolujte, v průběhu můžete ještě jednou přetřít rozšlehaným vejcem.
- Po upečení sypejte moučkovým cukrem (jablečný) a karobem (banánový) a nechejte vychladnout na mřížce. Dobrou chuť!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Čokoládový rebarborový koláč
Kuřecí závitek s kořenovou zeleninou
Vláčná bábovka s cuketou (včetně veganské verze)
Panna cotta s malinami a karamelem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.