Čokoládový rebarborový koláč
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 653 KJ
- sacharidy
- 13 g
- tuky
- 10 g
- cukry
- 7 g
- nasycené mastné kyseliny
- 5 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- bílkovina
- 2 g
- draslík
- 238 mg
- fosfor
- 57 mg
- cholesterol
- 44 mg
- hořčík
- 25 mg
- vápník
- 24 mg
- sodík
- 11 mg
- mangan
- 4 mg
- železo
- 3 mg
Ingredience
- 500 g čerstvé rebarbory
- 130 g pohankové mouky
- 150 g vysokoprocentní čokolády (alespoň 60%)
- 4 vejce
- 150 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička muškátového květu
- špetka soli
Nástroje
-
mixér
pečící papír
forma na biskupský chlebíček
Postup:
- V rendlíku se silným dnem necháme na mírném plameni rozpustit nalámanou čokoládu a kousky másla. Zlehka promícháváme metličkou, dokud se obé nepropojí. Poté odstavíme a necháme chládnout.
- Oddělíme žloutky od bílků.
- V misce utřeme žloutky s cukrem, dokud nebude směs světle žlutá a napěněná.
- Mouku ve větší míse smícháme se skořicí a muškátovým květem.
- Rebarboru omyjeme a očistíme od tuhých konců - zlehka ji oloupeme - jen nejsvrchnějšé vrstvu.
- Z takto připravené rebarbory si oddělíme 4-5 tenkých stonků, které necháme vcelku.
- Zbytek rebarbory nakrájíme nadrobno (kousky max 1 cm).
- Bílky smícháme se špetkou soli a vyšleháme do tuha.
- Do čokoládové směsi zchládlé na pokojovou teplotu vmícháme žloutkovou směs. Zlehka, ale důkladně promícháme.
- Tuto čokoládovou směs následně vmícháme do mouky.
- Troubu vyhřejeme na 180°C a vyložíme si pečícím papírem chlebovou (nebo rozměrově podobnou) formu (nemáme li pečící papír, můžeme vymazat máslem).
- Do připravené směsi jemně vmícháváme vyšlehané bílky.
- Jakmile máme hotovo, vmícháme nakrájenou rebarboru a vlijeme směs do připravené formy.
- Navrch dozdobíme dlouhými stonky rebarbory.
- Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme pomalu asi 75 minut. Je-li dostatečně upečeno poznáme díky vpíchnuté špejli (bude suchá).
- Po upečení vyjmeme i s počícím papírem z formy a necháme chládnout na mřízce.
- Po vychladnutí si vychutnáváme tento skvělý vláčný a šťavnatý dezert. Dobrou chuť!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vepřová játra na roštu
Štrúdl každý pes jiná ves (banánový a jablečný)
Fusilli al pomodoro
Hovězí vývar
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.