Jednoduchý domácí chléb
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 764 KJ
- sacharidy
- 21 g
- tuky
- 7 g
- bílkovina
- 6 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- vláknina
- 2 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- nasycené mastné kyseliny
- 1 g
- cukry
- 1 g
- fosfor
- 945 mg
- draslík
- 805 mg
- hořčík
- 489 mg
- vápník
- 215 mg
- železo
- 16 mg
- sodík
- 12 mg
- zinek
- 3 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 190 g celozrnné špaldové mouky
- 170 g hladké chlebové mouky
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 350 ml vlažné vody
- lžíce třtinového cukru
- 1,5 lžíce mořské soli
- 1/2 lžíce oleje
- 1/2 lžíce octa
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce sušené bazalky
- 2 hrsti slunečnicových semínek
- 1 lžíce lněných semínek
- olivový olej (na vytření formy)
Nástroje
-
Chlebová pečící forma
Postup:
-
Vždy jsem se doma vyhýbala přípravě kynutého chleba, protože recepty povětšinou obsahovaly žitný kvásek, jehož vytvoření trvá 4 dny, je potřeba ho průběžně "krmit" a začátečníkům se nemusí dařit "udržet ho při životě". Proto mám ráda tuto variantu s droždím. Těsto navíc nevyžaduje zdlouhavé hnětení, které je bez robotu náročné. Když budete experimentovat s přísadami, určitě se vám podaří dosáhnout takové chuti, jaká vám vyhovuje (množství soli, bylinky, atd.). Příprava je tak jednoduchá, že už nebudete stát o kupované chleby, které jsou často obyčejnou směsí "prázdné" bílé mouky a vody, "obohacené" o množství konzervačních látek a dochucovadel.
-
Přípravu chleba začněte aktivováním droždí - vytvořením lehkého kvásku.
- Droždí prsty rozdrobte do malé misky, přidejte lžíci třtinového cukru. Rozmíchejte vidličkou na hladkou tekutou kašičku. (Jde to, opravdu. Postupně zamíchávejte krystaly do droždí a to hezky povolí do tekuta).
- Jakmile je droždí tekuté, přisypte lžíci špaldové mouky a ještě důkladně zamíchejte. Takto je připraven základní kvásek.
- Směs přemístěte do velké mísy, kde bude chléb kynout.
- Zalijte kvásek vlažnou (ne horkou!) vodou a metličkou důkladně rozmíchejte. Přikryjte čistou utěrkou.
- Po pár minutách by měl být kvásek aktivován - poznáte to tak, že se na povrchu začnou tvořit bubliny, až se objeví řídká, jakoby jarová pěna. Tím se rozliší kvalitní aktivní droždí (pokud se pěna nevytvoří, droždí již není "živé" a nemá cenu s pečením pokračovat, chléb by nevykynul).
-
Příprava těsta:
- Do takto připraveného kvásku vmíchejte ocet a olej.
- Nyní můžete postupně přisypávat prosátou špaldovou mouku - alespoň na třikrát. Metličkou ji zamíchávejte do kvásku, vždy jen natolik, aby se směs propojila - nemíchejte zbytečně moc, do těsta by se dostalo příliš vzduchu a urychlilo by to kynutí nežádoucím způsobem.
- Jakmile vmícháte špaldovou, přidejte postupně také chlebovou mouku a sůl. Opět dávejte mouku na několikrát a míchejte jen nezbytně nutnou dobu.
- Vznikne vám řidší, lepivé těsto - přimíchejte ještě kmín a lahůdkové droždí - dodají chlebu výraznější chuť.
- Nyní můžete vmíchat oříšky a bylinky. V mém receptu slunečnice a bazalku, lze volit podle vaší chuti. Nemusíte přimíchávat nic a nechat chléb jen tak - bude stejně dobrý.
- Takto připravené těsto zlehka na povrchu zasypejte moukou, aby neoschlo a přikryjte utěrkou. Dejte kynout na teplé místo alespoň na půl hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
-
A pečeme:
- Chlebovou pečící formu - plechovou/keramickou - vymažte tukem a vyložte pečícím papírem (bude lépe držet). Papír ještě přetřete olejem a nalijte těsto dovnitř. Zarovnejte ho špachtlí a nechejte ještě jednou vykynout - přibližně 20 minut.
- Vyhřejte troubu na 180°C (doporučuji nepoužívat horkovzduch, zbytečně urychluje kynutí a chléb může splasknout).
- Připravený chléb na povrchu posypte směsí semínek (slunečnicové a lněné) a dejte péct na 50 minut.
- Na povrchu zlatavý a hnědý chléb bude hotový, jakmile zní dutě (i zespod). Pokud se vám bude zdát nedopečený, můžete ho vyjmout z formy a dopéct ještě dalších 10 minut jen na plechu.
- Po upečení jej vyjměte z trouby a nechejte zchládnout na mřížce.
- Rada závěrem:
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Celozrnné ořechové wafle
Pečené brokolicové korunky
Telecí karbanátky s okurkovou salsou
Krůtí prsa s medovou omáčkou se zázvorem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.