Špaldové rybízové muffiny (vegan)
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 839 KJ
- sacharidy
- 29 g
- tuky
- 7 g
- cukry
- 7 g
- bílkovina
- 4 g
- vláknina
- 2 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- nasycené mastné kyseliny
- 2 g
- lepek
- 1 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 181 mg
- fosfor
- 79 mg
- vápník
- 54 mg
- hořčík
- 40 mg
- sodík
- 1 mg
Ingredience
- 200 g špaldové mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 60 g třtinového cukru
- 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 3 lžíce slunečnicového oleje (za studena lisovaného)
- 200 ml sojového mléka
- 50 g červeného rybízu (čerstvý nebo mražený)
- lžička citrónové kůry
- lžíce domácího vanilkového extraktu
- 10 g mletých vlašských ořechů
- 10 g kokosu strouhaného
- 40 g ovesných jemných vloček
- 30 g Alsanu
- 20 g třtinového cukru
- špetka soli
Na drobenku:
Postup
Pokud se stejně jako já nemůžete dočkat léta a na mrazáku schováváte rybíz, můžete si tyhle skvělé muffiny připravit i v zimě. V letních měsících samozřejmě použijte čerstvý. Pokud je chcete mít o kousek slavnostnější, posypejte je skvělou křupavou drobenkou.
- Začněte přípravou drobenky - Alsan (rostlinná náhražka másla) pokojové teploty v ruce rozmělněte s cukrem, kokosem, ořechy a špetkou soli. Zapracovávejte prsty tak, aby vám vznikla jemná drobenka, neměly by být přítomné velké hrudky.
- Připravte si dvě mísy - v první rozmíchejte sojové "mléko" s vanilkovým extraktem, citrónovou kůrou, cukrem a olejem. Vyšlehejte metličkou.
- Mouky prosajte a promíchejte dohromady, vmíchejte prášek do pečiva.
- Do mouky přisypte jednotlivé kuličky rybízu - pokud je mražený, dejte si práci a jednotivé kuličky od sebe oddělte, aby nebyly ve shlucích - muffiny by potom nevyběhly a byly by placaté.
- Obalením rybízu v mouce také předejdete tomu, aby se vám propadl naspod košíčku.
- Mouku s rybízem jemně vmíchejte do tekuté směsi. Není potřebat míchat dlouze, jen taky aby se suroviny promísily.
- Ovocné muffiny jsou dost vlhké, proto je lepší péct je v plechu a do papírových košíčků je umístit až po upečení - jinak se lepí na košíček a jdou špatně jíst.
- Formu na muffiny si proto důkladně vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. Naplňte jednotlivé košíčky do 2/3 a posypte každý lžičkou drobenky.
- Pečte ve vyhřáté trouběna 190°C 20-25 minut a pro jistotu kontrolujte špejlí, zda-li jsou muffiny hotové.
- Po upečení je přendejte na mřížku a nechejte vychladnout.
- Servírujte je v papírových košíčcích a hezky si pochutnejte!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.