Vepřová roláda se šťouchanými bramborami
TomášSložení porce
- energie
- 5122 KJ
- sůl
- 260 g
- sacharidy
- 83 g
- tuky
- 76 g
- bílkovina
- 50 g
- nasycené mastné kyseliny
- 26 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 13 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 7 g
- vláknina
- 5 g
- draslík
- 1,876 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- cholesterol
- 248 mg
- sodík
- 233 mg
- fosfor
- 202 mg
- vápník
- 138 mg
- hořčík
- 127 mg
- zinek
- 9 mg
- železo
- 5 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 1 kg vepřové kýty
- 10 dkg anglické slaniny
- špetka mletého pepře
- 10 dkg vepřové šunky
- 1 dcl oleje
- 25 dcl vody
- sůl
- pepř
- 1 cibule
- 2 kg brambor
- 250 g másla
Příprava rolády:
Kýtu rozřežeme tak, aby vznikl velký plát.
Maso naklepeme.
Rozprostřeme jej na igelit, popřípadě celofánovou fólii.
Osolíme z obou stran. Opepříme.
Na plát masa poklademe anglickou slaninu a šunku. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli.
Rovnoměrně zarolujeme.
Můžeme ovázat tlustou nití, aby roláda držela tvar.
A pečeme:
Do pekáče nalijeme vodu a vložíme roládu.
Zakryjeme poklicí. Pečeme pomalu na 160° cca 50 minut.
Průběžně kontrolujeme, zda již není maso správně propečené.
Poté odkryjeme poklici a necháme roládu dojít. Po pár minutách vznikne krásná křupavá krusta.
Pravidelně roládu podléváme a přeléváme, aby neoschla.
Když je roláda hotová, odebereme nit a krájíme na plátky.
BRAMBORY:
Brambory očistíme a uvaříme bez slupky.
Když jsou brambory uvařené, zpracujeme je ruční šťouchačkou. Přidáme máslo. Osolíme a máme hotovo.