Telecí pečeně na víně
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3040 KJ
- bílkovina
- 43 g
- tuky
- 43 g
- sacharidy
- 30 g
- nasycené mastné kyseliny
- 9 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 7 g
- vláknina
- 2 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- cukry
- 1 g
- draslík
- 778 mg
- fosfor
- 448 mg
- sodík
- 212 mg
- cholesterol
- 185 mg
- vápník
- 120 mg
- hořčík
- 77 mg
- zinek
- 8 mg
- železo
- 3 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 800 g telecího masa (falešná svíčková)
- 400 ml bílé víno
- 600 ml hovězí vývar
- 1 větší mrkev
- 1/4 celeru
- 1 velká cibule
- 100 g špeku
- 3 lžíce másla
- 1 cuketa
- 200 g karotky (baby )
- sůl
- pepř
- tymián
- rozmarýn
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
Postup:
- Telecí maso osolíme, opepříme a necháme nejméně 1/2 hodiny odležet.
- Slaninu nakrájíme na kostičky a v kastrolu ji necháme opéct do zlatova. Následně ji děrovanou lžící odebereme stranou.
- Na sádle vypečeném ze špeku opečeme maso ze všech stran do zlatova. Maso z kastrolku přemístíme do pekáčku.
- V kastrolu pak opečeme mrkev a celer, nakrájené na kostky a po chvilce přidáme i nakrájenou cibuli a všechno koření včetně bylinek.
- Vše opékáme do zlatova.
- Přilijeme víno, které necháme chvilku odvařit a následně přidáme i vývar.
- Vše necháme chvilku společně vařit, až se ze dna kastrolu odvaří všechny připečeniny.
- Obsah kastrolku přelijeme na maso do pekáčku, přidáme i opečenou slaninu a pekáček přikryjeme pokličkou.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme do měkka. Cca 1 - 2 hodiny, v souvislosti s velikostí masa. Po hodině pečení můžeme vyzkoušet špejlí.
- Zapíchneme ji do masa a pokud z ní maso samo snadno sjede, je hotové..
- Maso odděláme stranou, pekáček přemístíme na sporák, popřípadě výpek z pekáčku i se zeleninou přemístíme pomocí stěrky do kastrolku, přidáme trochu vody nebo ještě lépe vývaru, provaříme, přecedíme - můžeme zeleninu do omáčky trochu propasírovat, což nám omáčku zahustí - a nakonec vmícháme do omáčky kousek másla na zjemnění.
- Na pánvi na másle orestuje zlehka baby karotku, pochvilce přidáme i cuketu nakrájenou na proužky a osolíme. Neopékáme příliš dlouho, protože nechceme mít zeleninou úplně rozvařenou, spíš jakoby na skus.
- Podáváme se zeleninou a bramborovou kaší, přelité silnou šťávou.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.