Jarní kuřátko na víně
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4300 KJ
- sacharidy
- 63 g
- tuky
- 52 g
- bílkovina
- 47 g
- vláknina
- 3 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- cukry
- 3 g
- nasycené mastné kyseliny
- 2 g
- sůl
- 1 g
- vápník
- 818 mg
- draslík
- 388 mg
- fosfor
- 370 mg
- hořčík
- 344 mg
- sodík
- 136 mg
- cholesterol
- 86 mg
- železo
- 27 mg
- zinek
- 15 mg
- mangan
- 11 mg
- měď
- 6 mg
Ingredience
- 2 jarní kuřátka
- 100 g uzeného boku (nebo prorostlé slaniny)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1/4 celeru
- 600 ml bílého vína
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 10 g másla
- 1 menší sklenička nakládaných cibulek
Příprava kuřete
Omáčka
Postup:
- Kuřátka osolíme a opepříme a necháme chvilku odpočívat.
- Mezitím si nakrájíme jednu mrkev, celer a cibuli nahrubo a dáme do misek.
- Na oleji opečeme zprudka kuřátka ze všech stran a a přendáme na pekáček.
- Obě kuřátka pomažeme zlehka máslem - jsou teplá, takže to půjde snadno.
- Do kastrolu, ve kterém jsme kuřata opekli, přidáme kousek másla a slaninu nakrájenou na kostičky.
- Přihodíme mrkev a celer a společeně opékáme do zlatova.
- Pak přidáme cibuli a opět chvilku restujeme.
- Dále lžíci protlaku a společně opékáme, do zlatohněda - nebojte se zeleninu s protlakem trochu přismahnout, protlak nezhořkne.
- Zalijeme vínem a necháme částečně odvařit.
- Opečenou zeleninu i se šťávou z vína přelijeme do pekáčku ke kuřátkům.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 35 - 40 minut - zkátka do měkka, za občasného podlití výpekem. Popřípadě, pokud není ve výpeku dostatek tekutiny, tak přidáme trochu vody nebo ještě lépe trochu kuřecího vývaru, pokud máme.
- Na posledních pár minut můžeme zvýšit teplotu kvůli barvě a křupavé kůrčičce.
- Upečená kuřátka vyjmeme z výpeku a udržujeme v teple.
- Zbylou mrkev nakrájíme na kolečka a na kousku másla zlehka opečeme v rendlíku téměř do zlatova.
- Přidáme zcezené cibulky a výpek z kuřat a zeleniny na ně přecedíme a propasírujeme co nejvíc to půjde.
- Pekáček můžeme ještě přemístit na sporák, zastříknout bílým vínem a odvařit neboli ,,odglazovat,, veškeré připečeniny, které dávají jídlu chuť i barvu.
- Šťávu dle chuti přisolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
- Mrkev s cibulkami ve šťávě chvilku povaříme, aby byla mrkev na skus, čili ne úplně rozvařená.
-
Servírujeme třeba s bramborovou kaší, přelité šťávou s kousky mrkve a cibulkami. Ideálně se sklenkou vína, které jsme použili na pečení.
- Kuřátka jsou malá cca 300 - 400 g, takže dávám jedno na porci. Stehna k sobě můžeme svázat před pečením provázkem, aby lépe držela tvar.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Telecí pečeně na víně
Piškotový dort s pařížským krémem
Africký sumeček s mačkaným hráškem
Salátek s pečenou řepou a kozím sýrem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.