Köttbullar - švédské masové kuličky
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2924 KJ
- tuky
- 47 g
- bílkovina
- 35 g
- sacharidy
- 32 g
- nasycené mastné kyseliny
- 22 g
- cukry
- 6 g
- vláknina
- 3 g
- draslík
- 2,448 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- lepek
- 1 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- sůl
- 1 g
- vápník
- 633 mg
- fosfor
- 358 mg
- hořčík
- 148 mg
- cholesterol
- 94 mg
- sodík
- 41 mg
- železo
- 15 mg
- zinek
- 7 mg
- mangan
- 5 mg
- měď
- 3 mg
Ingredience
- 400g hovězí mleté maso
- 200g vepřové mleté maso
- snítka kopru
- sůl
- pepř
- 200ml smetana 30%
- 100 g brusinek
- 600ml hovězí vývar
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 1 lžička mletého zázvoru
- hrst zelené petrželky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky (z bílého pečiva)
- 1 lžička mletého nového koření
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžička anglické hořčice
- citron
- 100 g brusinek
Postup:
- Maso smícháme s vejcem, strouhankou, solí, pepřem a na polovině másla osmaženou cibulkou. Přidáme i polovinu smetany, mleté nové koření, zázvor a zhruba polovinu nasekané petrželky. Dobře promícháme a zkusíme vytvořit malou placičku, kterou usmažíme na oleji a ochutnáme. podle chuti můlžeme doladit.
- Z těsta vytvoříme kuličky, cca 8 - 10 na porci, které smažíme na oleji s máslem z obou stran, krátce dozlatova, asi tak 3 - 4 minuty. Kuličky následně přemístíme na pekáček adáme dopéct do trouby na 160 °C dalších 5 - 6 minut. Záleží na velikosti kuliček.
- Dop výpeku z kuliček přidáme kousek másla, hladkou mouku a připravíme tmavší jíšku.
- Tu zalijeme částí chladného vývaru, přivedeme k varu a necháme 10 minut probublávat.
- Přidáme smetanu a hořčici, promícháme a dochutíme solí a citronovou šťávou.
- Na servis jsem rozšťouchal pár vcelku pečených brambor s máslem, trochou smetany, solí a zelenou petrželkou a bylo to perfektní. Ovšem můžeme podávat i s bramborami ve slupce, kaší apod.
- Zdobíme lžičkou brusinek, které nám to celkově doladí.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.