Lívance s jablky a zakysaným krémem

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 15 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4436 KJ
sacharidy
110 g
cukry
70 g
tuky
63 g
nasycené mastné kyseliny
37 g
mononenasycené mastné kyseliny
14 g
bílkovina
12 g
vláknina
5 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
trans mastné kyseliny
1 g
draslík
471 mg
fosfor
174 mg
cholesterol
154 mg
vápník
95 mg
sodík
56 mg
hořčík
55 mg
mangan
6 mg
železo
5 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 300 g zakysané smetany
  • 200 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 100 ml sladké smetany
  • 50 g moučkového cukru
  • 20 g droždí
  • 4 jablka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 200 g másla (přepuštěné)
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • Šťáva z jednoho citronu

Postup:

  1. Rozmícháme si droždí v míse s cukrem a přidáme vlažné mléko. Necháme na teple chvilku vykynout. Pak přidáme hladkou mouku, vejce a špetku soli a vymícháme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme chvilku vykynout.

  2. Z těsta smažíme na pánvi na přepuštěném másle do zlatova lívanečky.

  3. Zatímco těsto kyne, jablka nastrouháme na hrubo a společně s citronovou šťávou, skořicí a 2/3 cukru je chvilku cca 10 minut podusíme.

  4. Zakysanou smetanu smícháme s moučkovým cukrem.

  5. V menším kastrolku smícháme zbylý cukr s několika kapkami vody a zahříváme do mírného zhnědnutí. Pak do něj opatrně nalijeme sladkou smetanu a dobře rozmícháme. Necháme vařit, dokud se hrudky cukru nerozpustí a nevznikne hustý sirup. Necháme trochu vychladnout.

  6. Na hotové lívanečky dáme lžíci jablek, lžíci zakysané smetany a ozdobíme karamelem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.