Tafelspitz

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 120 minut
aneb vařené hovězí se zeleninou

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2337 KJ
bílkovina
44 g
tuky
32 g
sacharidy
24 g
vláknina
7 g
cukry
5 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
draslík
2,833 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
vápník
809 mg
fosfor
464 mg
hořčík
222 mg
sodík
105 mg
železo
20 mg
cholesterol
14 mg
zinek
7 mg
mangan
7 mg
měď
3 mg

Ingredience

  • 800g hovězí zadní ( květové špičky )
  • 4 mrkve
  • 1 celer
  • 2 petržele
  • 2 cibule
  • hrst hladkolisté petržele
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • 4 kuličky nové koření
  • 4 kuličky pepře
  • 2 bobkové listy
  • 50 g křenu (štýrský dle chuti )

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm oloupanou cibuli, překrojenou na polovinu, do zlatova. Položíme ji překrojenou stranou na dno a necháme připéct. Přidáme polovinu očištěné kořenové zeleniny, překrájené na větší kousky. Společně ještě chvíli opékáme. Cibule může být až do hněda, vývar má potom lepší barvu i chuť.
  2. Zalijeme studenou vodou - cca 2 - 3 litry, a přivedeme k varu. Osolíme a ochutnáme.
  3. Vložíme do vývaru maso, zmírníme plamen a zvolna vaříme do měkka. To může zabrat 2 - 3 hodiny. Záleží na velikosti a kvalitě masa. Je důležité vařit maso pomalu a dát tomu svůj čas.
  4. Mezitím zbytek zeleniny nakrájíme na hranolky.
  5. Do kastrolu dáme dvě až tři naběračky vývaru, ve kterém jsem vařili maso a přivedeme k varu. Raději vývaru méně, kořenovou zeleninu je lepší vařit v menším množství tekutiny.
  6. Přidáme máslo a vložíme kořenovou zeleninu. Několik minut budeme vařit - nepříliš zprudka - do měkka. Ale ne úplně do měkka, zelenina by měla zůstat uprostřed ještě trochu jakoby křupavá, tzv. na skus.
  7. Měkké maso vytáhneme a nakrájíme na tenké plátky.
  8. Servírujeme v hlubokém talíři tak, že na dno dáme děrovanou naběračkou vařenou zeleninu, na ni položíme na tenké plátky nakrájené maso, přelijeme zredukovaným vývarem a přidáme nastrouhaný křen a nasekanou petrželku.
  9. Maso si můžeme přisolit, ideálně nějakou kvalitní solí. Maldonská nebo třeba Fleur de sel by byly perfektní, alespoň mořskou bych ovšem doporučil.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.