Tafelspitz
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2337 KJ
- bílkovina
- 44 g
- tuky
- 32 g
- sacharidy
- 24 g
- vláknina
- 7 g
- cukry
- 5 g
- nasycené mastné kyseliny
- 3 g
- draslík
- 2,833 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- vápník
- 809 mg
- fosfor
- 464 mg
- hořčík
- 222 mg
- sodík
- 105 mg
- železo
- 20 mg
- cholesterol
- 14 mg
- zinek
- 7 mg
- mangan
- 7 mg
- měď
- 3 mg
Ingredience
- 800g hovězí zadní ( květové špičky )
- 4 mrkve
- 1 celer
- 2 petržele
- 2 cibule
- hrst hladkolisté petržele
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- sůl
- 4 kuličky nové koření
- 4 kuličky pepře
- 2 bobkové listy
- 50 g křenu (štýrský dle chuti )
Postup:
- V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm oloupanou cibuli, překrojenou na polovinu, do zlatova. Položíme ji překrojenou stranou na dno a necháme připéct. Přidáme polovinu očištěné kořenové zeleniny, překrájené na větší kousky. Společně ještě chvíli opékáme. Cibule může být až do hněda, vývar má potom lepší barvu i chuť.
- Zalijeme studenou vodou - cca 2 - 3 litry, a přivedeme k varu. Osolíme a ochutnáme.
- Vložíme do vývaru maso, zmírníme plamen a zvolna vaříme do měkka. To může zabrat 2 - 3 hodiny. Záleží na velikosti a kvalitě masa. Je důležité vařit maso pomalu a dát tomu svůj čas.
- Mezitím zbytek zeleniny nakrájíme na hranolky.
- Do kastrolu dáme dvě až tři naběračky vývaru, ve kterém jsem vařili maso a přivedeme k varu. Raději vývaru méně, kořenovou zeleninu je lepší vařit v menším množství tekutiny.
- Přidáme máslo a vložíme kořenovou zeleninu. Několik minut budeme vařit - nepříliš zprudka - do měkka. Ale ne úplně do měkka, zelenina by měla zůstat uprostřed ještě trochu jakoby křupavá, tzv. na skus.
- Měkké maso vytáhneme a nakrájíme na tenké plátky.
- Servírujeme v hlubokém talíři tak, že na dno dáme děrovanou naběračkou vařenou zeleninu, na ni položíme na tenké plátky nakrájené maso, přelijeme zredukovaným vývarem a přidáme nastrouhaný křen a nasekanou petrželku.
- Maso si můžeme přisolit, ideálně nějakou kvalitní solí. Maldonská nebo třeba Fleur de sel by byly perfektní, alespoň mořskou bych ovšem doporučil.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.