Kuřecí roláda s nádivkou s mevědím česnekem
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1110 KJ
- tuky
- 18 g
- sacharidy
- 16 g
- nasycené mastné kyseliny
- 8 g
- bílkovina
- 7 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- cukry
- 3 g
- trans mastné kyseliny
- 3 g
- vláknina
- 2 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 247 mg
- fosfor
- 192 mg
- sodík
- 171 mg
- vápník
- 120 mg
- cholesterol
- 120 mg
- hořčík
- 35 mg
- železo
- 2 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 1 kuře
- 2 rohlíky
- 100g medvědího česneku
- 3 vejce
- 100 ml mléko plnotučné
- 3 lžíce másla
- 50g uzené slaniny
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
Postup:
- Kuře vykostíme.
- Dobře omytou, mrkev a petržel překrájíme na silnější kolečka, z cibule odřízneme jen kořínky, slupku můžeme nechat a společně s kostmi z kuřete a dáme péci do vymazaného pekáčku , ve kterém budeme následně péct i roládu. Klidně na 200 °C, dokud kosti i zelenina nezezlátnou. Zeleninu není třeba loupat jen ji dobře omýt.
- Následně je přemístíme do kastrolku, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Vlastně si vyrobíme vývar, který nám pomůže připravit šťávu k roládě.
- Mezitím si nakrájíme rohlíky na kostky a dáme je chviličku do trouby zezlátnout. Stačí jen chvilku aby se připálili nebo příliš neztvrdli. Rohlíky vytažené z trouby zalijeme mlékem a necháme chvilku zchládnout.
- Vejce si rozklepneme do misek, zvlášť žloutek i bílek. Žloutky přidámedo rohlíku a dobře promícháme.
- Slaninu opepečeme na zhruba polovině másla do sklovata. Nemusíme příliš opékat, stačí jen aby se více uvolnila vůně. Opečenou slaninu přidáme k rohlíkům i s výpekem.
- Dále do nádivky nasekámne medvědí česnek a můžeme poměrně dost, je opravdu výborný.
- Nádivku ochutnáme, popřípadě přisolíme a přidáme i špetku čerstvě mletého pepře.
- Zbílků si ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do nádivky.
- Maso s kuřete si položíme a rozprostřeme kůží dolů, lehce osolíme a opepříme.
- Naneseme nádivku ke kraji masa a opatrně zarolujeme. Roládu znovu osolíme a opepříme. Potřeme ji celou rozpuštěným máslem.
- Existují různé způsoby jak roládu zajistit, aby se při pečení nerozpadla. Můžeme použít provázek nebo i jen špejle. Nejjistější a nejjednodušší způsob je zabalit ji do alobalu, na koncích zamotat proti sobě jak bonbón. Tím se nám roláda krásně stáhne a drží kulatý pevný tvar.
- Celou ji dáme péci na 170 °C přibližne 40 minut.
- Roládu vytáhneme z trouby, chvilku necháme zchládnout. Musíme ji rozbalit z alobalu a je nutné to dělat opatrně, protože se z horké rolády z alobalu uvolní pára, tak abychom nepřišli k úrazu.
- Vybalenou roládu přemístíme zpět do pekáčku a necháme ješte nepřikrytou dopéct na 200 °C 5 - 10 minut do zezlátnutí a vytvoření křupavé kůrčičky.
- Upečenou roládu vyjmeme z pekáčku a ten přemístíme buď na sporák nebo z něj zkusíme veškerý výpek stěrkou přemístit do vhodného rendlíku.
- Do výpeku přecedíme vývar zkostí a zeleniny, přivedeme k varu a necháme vařit tak dlouho, až se omáčka svaří zhruba na polovinu a má správnou chuť.
- Do hotové omáčky zašleháme ještě kousek studeného másla na zjemnění a současně zahuštění.
- Roláda nám mezitím trošku zchládla a bude se lépe krájet.
- Hotovou roládu podáváme s bramborovou kaší, přelitou silnou šťávou z kostí a ozdobenou chipsy z kořenové zeleniny a medvědím česnekem, nakrájeným na proužky.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.