Hřejivá veganská dýňová polévka
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 483 KJ
- sacharidy
- 17 g
- bílkovina
- 3 g
- vláknina
- 3 g
- draslík
- 143 mg
- vápník
- 88 mg
- fosfor
- 44 mg
- hořčík
- 21 mg
- sodík
- 5 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 1 kg středně velké dýně Hokkaido
- 2 ks středně velkých brambor
- 30 g mrkve
- 1 ks středně velké cibule
- 1 stroužek česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- chilli
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky kurkumy
- kousek Alsanu (nebo jiného tuku, případně rostlinného oleje)
- Trochu sójové smetany alpro
Nástroje
-
ponorný mixér
- Středně velkou dýni Hokkaido omyjte a rozpulte. Semínka a vlákna vydlabejte, dužinu nakrájejte na stejně velké kousky. Výhoda Hokkaidu dýně je, že se může vařit i se slupkou a nemusíte ji loupat. Pro polévku ale můžete použít např. i dýni muškátovou nebo velkoplodou - ty ale nezapomeňte před vařením oloupat.
- Semínka z dýně nevyhazujte, hrst jich očistěte a následně použijte při servírování.
- Brambory a mrkev omyjte, okrouhejte a nakrájejte na kostky. Jednu cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Stroužek česneku taktéž oloupejte a přepulte.
- V hrnci s tlustým dnem pomalu rozpalte tuk a přidejte cibuli. Jakmile je cibule zesklovatělá, přidejte i česnek a ještě chvíli restujte. Pozor, abyste česnek nepřipálili.
- K takto vytvořenému základu přidejte kurkumu a sušený zázvor, promíchejte a nechejte koření rozvonět. Postačí minutka.
- Přidejte dýni, mrkev a brambory a důkladně směs promíchejte.
- Přilejte zeleninový vývar. Pokud nemáte vývar, můžete ho nahradit teplou vodou, polévka bude i tak výrazná.
- Vařte na mírném ohni do změknutí všech kousků zeleniny, občas promíchejte. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte důkladně polévku dohladka tyčovým mixérem. Vznikne vám hustý krém, který můžete dle vlastních preferencí zlehka doředit vodou.
- Podle chuti dosolte a dopepřete. Polévce neuškodí ani špetka chilli.
- Na pánvi nasucho opražte dříve očištěná semínka dýně. Pražením dostanou vynikající oříškovou chuť.
- Při servírování kápněte doprostřed talíře trochu “smetany” a vidličkou jemnými tahy vytvořte ornamenty. Zasypte trochou semínek. Semínkovou ozdobu můžete variantně nahradit také slunečnicovými semínky, nebo chlebovými krutonky.
Pokud netrváte na veganské verzi polévky, nemusíte používat rostlinný Alsan nebo rostlinnou sójovou smetanu. Recept je ale vhodný nejen pro vegany, ale třeba i pro ty, kteří trpí intolerancí na mléčné výrobky a musí se tak vyhýbat klasické smetaně, či máslu.
Dobrou chuť!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Veganský banánový chlebíček (Banana bread)
Bramborový gratin
Pečené vepřové
Krůtí medailonky s chedarovou omáčkou
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.