Kulajda
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1562 KJ
- sacharidy
- 31 g
- tuky
- 24 g
- nasycené mastné kyseliny
- 13 g
- bílkovina
- 7 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- vláknina
- 3 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- cukry
- 1 g
- draslík
- 306 mg
- cholesterol
- 126 mg
- fosfor
- 114 mg
- sodík
- 35 mg
- vápník
- 31 mg
- hořčík
- 25 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 1 l hovězího vývaru (nebo vody)
- 300 g brambor
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g zakysané smetany
- 30 g hladké mouky
- 100 g másla
- 30 g sušených hub
- 1 snítka kopru
- 4 vejce
- kmín
- sůl
- bílý pepř
- ocet
- Houby si namočíme do trochy vlažné vody a necháme min. půl hodiny máčet. Mezitím nakrájíme oloupané brambory na kostičky.
- 2/3 hovězího vývaru přivedeme k varu a nakrájené brambory do něj vložíme. Přidáme houby i s vodou, ve které se máčely, dále stonky z kopru a společně vaříme do měkka.
- Vývar z brambor a z hub scedíme do druhého kastrolu a dáme znovu vařit. Zatímco se redukuje, připravím si ze 2/3 másla a hladké mouky světlou jíšku, kterou zalijeme studeným zbytkem vývaru a dobře rozšleháme.
- Vlijem do vařícího se vývaru z hub a brambor a za stálého míchání přivedeme k varu a necháme volně 10 - 15 minut probublávat.
- Přidáme trochu octa - dle chuti můžeme i přisladit - a necháme chviličku provařit. Potom nalijeme sladkou smetanu, zakysanou smetanu, dobře prošleháme a vrátíme zpět brambory a houby. Společně už jen necháme minutu provařit. Na závěr přidáme nasekaný kopr. Až úplně nakonec, jinak zčerná. Zjemnit můžeme ještě zbytkem másla.
Je několik variant, jak naložit s vejci na kulajdu. Můžeme udělat vejce zastřená nebo jen rozšlehat vejce v kastrolu v polévce. Já jsem použil vejce vařené metodou sous vide - ve vodní lázni na 64 °C 45 minut.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.