Kulajda

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 30 minut
Vaření: 30 minut
Kulajda - výborná polévka s jemnou, lehce nakyslou chutí lesních hub a kopru

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1562 KJ
sacharidy
31 g
tuky
24 g
nasycené mastné kyseliny
13 g
bílkovina
7 g
mononenasycené mastné kyseliny
5 g
vláknina
3 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
cukry
1 g
draslík
306 mg
cholesterol
126 mg
fosfor
114 mg
sodík
35 mg
vápník
31 mg
hořčík
25 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • 1 l hovězího vývaru (nebo vody)
  • 300 g brambor
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g zakysané smetany
  • 30 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 30 g sušených hub
  • 1 snítka kopru
  • 4 vejce
  • kmín
  • sůl
  • bílý pepř
  • ocet
  1. Houby si namočíme do trochy vlažné vody a necháme min. půl hodiny máčet. Mezitím nakrájíme oloupané brambory na kostičky.
  2. 2/3 hovězího vývaru přivedeme k varu a nakrájené brambory do něj vložíme. Přidáme houby i s vodou, ve které se máčely, dále stonky z kopru a společně vaříme do měkka.
  3. Vývar z brambor a z hub scedíme do druhého kastrolu a dáme znovu vařit. Zatímco se redukuje, připravím si ze 2/3 másla a hladké mouky světlou jíšku, kterou zalijeme studeným zbytkem vývaru a dobře rozšleháme.
  4. Vlijem do vařícího se vývaru z hub a brambor a za stálého míchání přivedeme k varu a necháme volně 10 - 15 minut probublávat.
  5. Přidáme trochu octa - dle chuti můžeme i přisladit - a necháme chviličku provařit. Potom nalijeme sladkou smetanu, zakysanou smetanu, dobře prošleháme a vrátíme zpět brambory a houby. Společně už jen necháme minutu provařit. Na závěr přidáme nasekaný kopr. Až úplně nakonec, jinak zčerná. Zjemnit můžeme ještě zbytkem másla.

Je několik variant, jak naložit s vejci na kulajdu. Můžeme udělat vejce zastřená nebo jen rozšlehat vejce v kastrolu v polévce. Já jsem použil vejce vařené metodou sous vide - ve vodní lázni na 64 °C 45 minut.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.