Paprikáš
MartinSložení porce
- energie
- 4373 KJ
- tuky
- 74 g
- sacharidy
- 51 g
- bílkovina
- 42 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 32 g
- nasycené mastné kyseliny
- 28 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 7 g
- cukry
- 5 g
- vláknina
- 3 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 859 mg
- vápník
- 279 mg
- fosfor
- 218 mg
- hořčík
- 164 mg
- cholesterol
- 162 mg
- sodík
- 155 mg
- železo
- 13 mg
- zinek
- 13 mg
- mangan
- 3 mg
- měď
- 2 mg
Ingredience
- 800 g vepřové plece
- 100 g vepřového sádla
- 100 g hladké mouky
- 100 ml sladké smetany
- 100 g zakysané smetany
- 1 l hovězího vývaru (popřípadě vývaru z vepřových kostí)
- 4 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 červené papriky
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
- kávová lžička celého kmínu
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
Postup:
-
Vepřovou plec nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme, promícháme s divokým kořením a necháme aspoň hodinu odpočinout
-
Mezitím si nakrájíme cibuli na plátky, česnek nasekáme na drobno a papriku na proužky - tyto suroviny dáme třeba do misek, dále si dáme ohřát do kastrolku 2/3 vývaru, ať jsme připravení na další postup. Do většího kastrolu nasypeme kmín a necháme chvilinku na sucho pražit - má lepší chuť.
-
Pak přidáme sádlo a až je rozpuštěné, vsypeme cibuli. Lehce osolíme a necháme zvolna restovat do zlatova. Až je hotová, přidáme k ní papriku a česnek a opět společně chvíli restujeme - ne příliš zprudka.
-
Až paprika zavadne a lehce zezlátne, je čas na maso. Vložíme maso a přidáme oheň. Maso je třeba opékat tak dlouho, až se šťáva, kterou pustí, vydusí úplně pryč a vystoupí zase tuk. Stále mícháme. Pak plamen úplně zmírníme, cvhiličku počkáme až není tuk úplně rozpálený a vsypeme sladkou papriku - je důležité ji nasypat do tuku, aby se dobře rozpustila, ovšem ne příliš rozpaléného, aby se nespálila a nezhořkla.
-
Promícháme a zalijeme asi polovinou horkého vývaru.
-
Přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme, za občasného míchání do měkka. Dle potřeby doléváme horkým vývarem - maso by mělo být ve stejné úrovni jak vývar. Až je maso měkké, z kastrolu je vyjmeme, opět přidáme oheň a šťávu za stálého míchání vydusíme až zmizí a vystoupí tuk. Plamen stáhneme, nasypeme hladkou mouku, promícháme, tím si vlastně připravíme jíšku, kterou chvíli restujeme.
-
Zalijme zbytkem chladného vývaru, dobře rozmícháme, přivedeme za stálého míchání k varu a necháme zvolna 10 - 15 minut probublávat. Občas ode dna promícháme - má tendeci se přichytávat.
- Do provařené omáčky nalijme sladkou smetanu, po chvilce zakysanou smetanu - s tou už nevaříme, mohla by se srážet - dosolíme, dopepříme, vložíme zpět maso a můžeme podávat třeba se špeclemi, těstovinami, bramborovými gnocchi či knedlíkem.