Paprikáš

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 60 minut
Celkově: 130 minut
Vynikajíci pokrm, který vás ohromí svou plnou chutí masa a papriky

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4373 KJ
tuky
74 g
sacharidy
51 g
bílkovina
42 g
mononenasycené mastné kyseliny
32 g
nasycené mastné kyseliny
28 g
polynenasycené mastné kyseliny
7 g
cukry
5 g
vláknina
3 g
lepek
1 g
draslík
859 mg
vápník
279 mg
fosfor
218 mg
hořčík
164 mg
cholesterol
162 mg
sodík
155 mg
železo
13 mg
zinek
13 mg
mangan
3 mg
měď
2 mg

Ingredience

  • 800 g vepřové plece
  • 100 g vepřového sádla
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml sladké smetany
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 l hovězího vývaru (popřípadě vývaru z vepřových kostí)
  • 4 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 červené papriky
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
  • kávová lžička celého kmínu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Vepřovou plec nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme, promícháme s divokým kořením a necháme aspoň hodinu odpočinout

  2. Mezitím si nakrájíme cibuli na plátky, česnek nasekáme na drobno a papriku na proužky - tyto suroviny dáme třeba do misek, dále si dáme ohřát do kastrolku 2/3 vývaru, ať jsme připravení na další postup. Do většího kastrolu nasypeme kmín a necháme chvilinku na sucho pražit - má lepší chuť.

  3. Pak přidáme sádlo a až je rozpuštěné, vsypeme cibuli. Lehce osolíme a necháme zvolna restovat do zlatova. Až je hotová, přidáme k ní papriku a česnek a opět společně chvíli restujeme - ne příliš zprudka.

  4. Až paprika zavadne a lehce zezlátne, je čas na maso. Vložíme maso a přidáme oheň. Maso je třeba opékat tak dlouho, až se šťáva, kterou pustí, vydusí úplně pryč a vystoupí zase tuk. Stále mícháme. Pak plamen úplně zmírníme, cvhiličku počkáme až není tuk úplně rozpálený a vsypeme sladkou papriku - je důležité ji nasypat do tuku, aby se dobře rozpustila, ovšem ne příliš rozpaléného, aby se nespálila a nezhořkla.

  5. Promícháme a zalijeme asi polovinou horkého vývaru.

  6. Přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme, za občasného míchání do měkka. Dle potřeby doléváme horkým vývarem - maso by mělo být ve stejné úrovni jak vývar. Až je maso měkké, z kastrolu je vyjmeme, opět přidáme oheň a šťávu za stálého míchání vydusíme až zmizí a vystoupí tuk. Plamen stáhneme, nasypeme hladkou mouku, promícháme, tím si vlastně připravíme jíšku, kterou chvíli restujeme.

  7. Zalijme zbytkem chladného vývaru, dobře rozmícháme, přivedeme za stálého míchání k varu a necháme zvolna 10 - 15 minut probublávat. Občas ode dna promícháme - má tendeci se přichytávat.

  8. Do provařené omáčky nalijme sladkou smetanu, po chvilce zakysanou smetanu - s tou už nevaříme, mohla by se srážet - dosolíme, dopepříme, vložíme zpět maso a můžeme podávat třeba se špeclemi, těstovinami, bramborovými gnocchi či knedlíkem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.