Šmakuláda s krabími tyčinkami a 3 varianty

marus
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 3
Příprava: 5 minut
Vaření: 10 minut
není to žádné rizoto

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1731 KJ
sacharidy
30 g
tuky
28 g
nasycené mastné kyseliny
16 g
bílkovina
8 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
cukry
2 g
draslík
375 mg
sodík
293 mg
fosfor
148 mg
vápník
89 mg
hořčík
48 mg
cholesterol
26 mg
železo
3 mg
zinek
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 250 g rýže ( Basmati )
  • 1 pórek
  • 125 g krabích tyčinek
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci másla
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička kurkumy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Rýži opereme (není to rizoto) a uvaříme v rýžovači v Mvt ( 1 hrnek rýže 1,5 hrnku vody, špetku soli dám v rýžovači vlnit 9 minut na 800 W) nebo jak je kdo zvyklý.
  2. Pórek důkladně omyjeme, odstraníme tmavé tuhé části a nakrájíme světlou část na kolečka cca 5mm.
  3. Česnek nakrájíme na plátky, krabí tyčinky vyndané z obalu a povolené na špalíky cca 1 cm.
  4. Na rozehřátou pánev dáme na oleji s máslem orestovat pórek a česnek.
  5. Přidáme krabí tyčinky a promícháme.
  6. Ochutíme kurkumou a když se rozvoní vlijeme ke směsi kelímek smetany ke šlehání.
  7. Podle chuti přisolíme a opepříme, necháme krátce minutu povařit.

  8. Podáváme samotné nebo se zeleninovým salátem.

  9. Můžeme zvolit jinou variantu, začátek je stále stejný, orestovat na oleji pórek a česnek a potom přidéme různé.

  10. 1)Jakoukoliv mraženou zeleninovou směs, orestujeme, zalíjeme smetanou a dochutíme kurkumou, solí a pepřem, vmícháme uvařenou rýži

  11. 2)Kuřecí maso pečené či grilované nakrájené na kostičky , sladkou i pálivou papriku nebo gril.koření.
  12. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a vmícháme uvařenou rýži.

  13. 3)Směs pokrájených hub nebo jen žampióny orestujeme. Přilijeme smetanu a nasekané bylinky - stačí petrželka, pažitka.
  14. Osolíme, opepříme a vmícháme uvařenou rýži.

  15. Poznámka
  16. Recept pochází z jednoho starého časopisu pod názvem "Krabí šmakuláda" . Před mnoha lety jsem ho vyzkoušela, časem jsem vymyslela několik variant a všechny jsou moc dobré .

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.