Svíčková na smetaně

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 90 minut
Svíčková na smetaně - myslím, že není třeba nic dodávat :), základ české kuchyně v klasickém provedení.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4740 KJ
tuky
83 g
sacharidy
57 g
bílkovina
37 g
nasycené mastné kyseliny
26 g
cukry
19 g
mononenasycené mastné kyseliny
10 g
polynenasycené mastné kyseliny
5 g
vláknina
4 g
trans mastné kyseliny
1 g
draslík
412 mg
vápník
121 mg
sodík
102 mg
cholesterol
90 mg
fosfor
89 mg
hořčík
42 mg
železo
2 mg

Ingredience

  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 600 g falešné svíčkové (nebo zadního hovězího)
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 150 g másla
  • 100 g špeku
  • 50 ml oleje
  • 50 g cukru ( dle chuti i více)
  • divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
  • 100 ml smetany 30%
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • citronová šťáva
  • citron
  • trocha brusinek

Postup:

  1. I když se pokrm jmenuje svíčková na smetaně, my použijeme falešnou svíčkovou. Je jednak nesrovnatelně levnější, ale i omáčka je vzhledem k podstatně delší době vaření chuťově mnohem plnější a lepší.
  2. Maso vcelku prošpikujeme polovinou slaniny (tu si nakrájíme na dlouhé klínky a můžeme na chvilku dát do mrazáku - slanina ztuhne a usnadní to špikování). Pokud chceme opravdu zapůsobit, můžeme protknout i klínky mrkve a petržele nebo celeru. Následně osolíme a opepříme. Necháme půl hodinky odpočinout.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran a vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, opékame do růžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatova, vložíme koření a cibuli a restujeme do zlatohněda.
  4. Zasypeme cukrem, chvíli restujeme, přidáme hořčici a opět zarestujeme, dále nalijem trochu octa a přidáme polovinu omytého citronu bez pecek, nakrájeného na plátky. Zalijeme horkým vývarem, vložíme maso.
  5. Přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě.
  6. Když je maso měkké, vyjmeme jej, omáčku propasírujeme.
  7. Pokud budeme zahušťovat, tak máslovou jíškou rozšlehanou ve vodě nebo ve vývaru a nechat ještě aspoň deset minut provařit. Ovšem dle mého názoru není potřeba tuto omáčku zahušťovat moukou, propasírovaná zelenina ji zahustí dostatečně.
  8. Zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou a octem.
  9. Vlijeme smetanu, velmi krátce provaříme a vmícháme zakysanou smetanu - s tou už nevaříme.
  10. Podáváme s houskovým knedlíkem a plátkem masa, na kterém je na řezu krásně vidět mozaika ze slaniny, popřípadě i zeleniny.
  11. Ozdobíme citronem s brusinkami.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.