Svíčková na smetaně
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4740 KJ
- tuky
- 83 g
- sacharidy
- 57 g
- bílkovina
- 37 g
- nasycené mastné kyseliny
- 26 g
- cukry
- 19 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 10 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- vláknina
- 4 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 412 mg
- vápník
- 121 mg
- sodík
- 102 mg
- cholesterol
- 90 mg
- fosfor
- 89 mg
- hořčík
- 42 mg
- železo
- 2 mg
Ingredience
- 1,5 l hovězího vývaru
- 600 g falešné svíčkové (nebo zadního hovězího)
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 celer
- 1 cibule
- 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- 150 g másla
- 100 g špeku
- 50 ml oleje
- 50 g cukru ( dle chuti i více)
- divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
- 100 ml smetany 30%
- 100 g zakysané smetany
- sůl
- pepř
- ocet
- citronová šťáva
- citron
- trocha brusinek
Postup:
- I když se pokrm jmenuje svíčková na smetaně, my použijeme falešnou svíčkovou. Je jednak nesrovnatelně levnější, ale i omáčka je vzhledem k podstatně delší době vaření chuťově mnohem plnější a lepší.
- Maso vcelku prošpikujeme polovinou slaniny (tu si nakrájíme na dlouhé klínky a můžeme na chvilku dát do mrazáku - slanina ztuhne a usnadní to špikování). Pokud chceme opravdu zapůsobit, můžeme protknout i klínky mrkve a petržele nebo celeru. Následně osolíme a opepříme. Necháme půl hodinky odpočinout.
- Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran a vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, opékame do růžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatova, vložíme koření a cibuli a restujeme do zlatohněda.
- Zasypeme cukrem, chvíli restujeme, přidáme hořčici a opět zarestujeme, dále nalijem trochu octa a přidáme polovinu omytého citronu bez pecek, nakrájeného na plátky. Zalijeme horkým vývarem, vložíme maso.
- Přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě.
- Když je maso měkké, vyjmeme jej, omáčku propasírujeme.
- Pokud budeme zahušťovat, tak máslovou jíškou rozšlehanou ve vodě nebo ve vývaru a nechat ještě aspoň deset minut provařit. Ovšem dle mého názoru není potřeba tuto omáčku zahušťovat moukou, propasírovaná zelenina ji zahustí dostatečně.
- Zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou a octem.
- Vlijeme smetanu, velmi krátce provaříme a vmícháme zakysanou smetanu - s tou už nevaříme.
- Podáváme s houskovým knedlíkem a plátkem masa, na kterém je na řezu krásně vidět mozaika ze slaniny, popřípadě i zeleniny.
- Ozdobíme citronem s brusinkami.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Pečené vepřové s glazovanými cibulkami
Lahodné hovězí na pepři a červeném víně
Butterfish s hráškovým pyré
Tahini cookies
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.