Ukrajinský boršč
marusSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1371 KJ
- tuky
- 20 g
- sacharidy
- 19 g
- bílkovina
- 16 g
- cukry
- 10 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 7 g
- vláknina
- 6 g
- nasycené mastné kyseliny
- 4 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- draslík
- 1,22 g
- fosfor
- 233 mg
- vápník
- 189 mg
- sodík
- 155 mg
- hořčík
- 112 mg
- cholesterol
- 52 mg
- železo
- 6 mg
- zinek
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 300 g vepřové plece (nebo krkovice)
- 400 g hlávkového zelí
- 1 cibuli
- 100 g mrkve
- 100g celeru
- 150 g červené řepy
- 2 rajčata
- 50 g rajčatového protlaku
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžičku octa
- sůl
- pepř
- trochu sladké smetany (nebo zakysanou podle chuti)
Postup:
- Očištěné maso nakrájíme na kostky a dáme vařit.
- Mezitím nastrouháme zelí na nudličky a brambory nakrájíme na hranolky.
- Mrkev, celer i řepu nastrouháme na jemno na slzičkovém struhadle.
- Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme, oloupeme a nasekáme na drobné kostičky.
- Brambory zatím necháme stranou a zelí přidáme vařit k masu.
- Na rozpálenou pánev dáme olej a na něm postupně restujeme nasekanou cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a červenou řepu.
- Poslední přidáme rajčata, prolisovaný česnek, protlak a lžičku octa pro barvu.
- Podlijeme troškou vody a krátce podusíme než se voda vypaří.
-
Bramborové hranolky přidáme k masu a zelí, po chvilce vaření přilijeme celý obsah pánve, osolíme, opepříme a dovaříme vše doměkka.
-
Do talíře si podle chuti přidá někdo sladkou někdo zakysanou smetanu.
- Tento boršč je jiný než ruský, do kterého se dávají 3 druhy masa a uzenina. Recept mám od rodilé Ukrajinky ale zřejmě každá rodina má svůj vlastní recept podobně jako jsou rodinné recepty u nás na bramboračku nebo svíčkovou.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.